Kultura

FOTO: U Zenici promovisana knjiga „Genocidna namjera Bratunac 1992“, autora Ramiza Salkića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Večeras je u velikoj sali hotela „Zenica“ održana promocija knjige „Genocidna namjera Bratunac 1992“, autora mr.Ramiza Salkića, koju je organizovala Gradska organizacija SDA Zenica.  O knjizi, koja je dio šireg projekta prikaza i dokumentovanja genocidne namjere nad Bošnjacima Bratunca 1992. godine i koja obrađuje dešavanja iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu u naseljenim mjestima Hranča, Repovac i Borkovac, govorili su recenzenti Almasa Hadžić i Avdo Huseinović, urednik knjige Mehmed Pargan, te autor Ramiz Salkić. Moderator je bio Amir Ismić, doktor historijskih nauka. Prisutne je na početku pozdravio i kratko se obratio Ćazim Huskić, predsjedavajući Skupštine ZDK, u ime organizatora ove promocije.

Izdavački projekat „Genocidna namjera Bratunac 1992.“, koji će biti realiziran u nekoliko knjiga, čiji je autor mr. Ramiz Salkić, ima za cilj da ukaže da ratni zločin ne zastarijeva, te da kao društvo imamo obavezu da dokumentujemo i do krajnjih mogućnosti istražimo ratne zločine, te da tragom tih nalaza, provedemo istrage, suđenja i kaznimo počinitelje. Jer u protivnom, zločin koji živi oko nas, iskoristit će prvu priliku i vaskrsnuti. A tada se ciklus zla ponavlja i onda ne postoji reakcija koja ga može zaustaviti.

– Izjave preživjelih, spiskovi ubijenih i analize, kojima obiluje cijeli projekat, predstavljaju validnu informaciju, na temelju koje nadležni sudovi imaju obavezu da pokrenu proces protiv osumnjičenih. Čak i presude, koje su integralni dio ove knjige, obavezuju Sud koji ih je donio, da osobe iz drugih predmeta procesuiraju, ako postoji bilo kakav osnov, po kojem su povezane sa počinjenim zločinima. Nažalost, to se još uvijek nije desilo – navodi se u predgovoru knjige koji potpisuje Mehmed Pargan. Avdo Huseinović, koji je prošle godine promovisao novi dokumentarni film „Postupi po naređenju – dželati u plavom“, istakao je kako je napad na Bratunac brižno planiran još u maju 1991. godine.

-Bratunac je sigurno bio jedan od najvažnijih ciljeva velikosrpske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i brojni su dokumenti koji o tome govore. Bratunac je uz gradove pored Drine jedan od prvih okupiranih i grad koji je u prvim dana okupacije postao pozornica genocidnih radnji. Sve to što je počelo 17. aprila 1992. godine u Bratuncu svoje finale će imati u julu 1995. godine. Slobodno možemo kazati da je u Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini… počelo ono što je okončano genocidom 1995. godine u Srebrenici -, rekao je, između ostalog, je Huseinović.

-Ovo je prva iz serijala knjiga koja će govoriti o zločinima nad Bošnjacima iz Bratunca. Namjerno je uzet ovaj naziv ‘Genocidna namjera’, jer sve ono što se događalo u Bratuncu 1992. godine ima elemente genocida, ali genocidna je namjera zato što to sud nije presudio. Nažalost, ne samo da nije presuđen genocid nego mnogi zločini ostaju nekažnjeni, svjedoci nam umiru, tužilaštvo nije uradilo svoj dio posla na očekivan način. U ovoj knjizi imamo 27 autentičnih svjedočenja o počinjenim zločinima u tri naselja – Hranča, Repovac i Borkovac. U naredim knjigama ćemo obrađivati preostala mjesta zločina, a zamisao je da ovaj serijal ima osam izdanja gdje ćemo opisati sva dešavanja u Bratuncu od 1992. do 1995. godine, gdje ćemo imati 250-300 autentičnih svjedočenja“, kazao je, pored ostalog, autor Ramiz Salkić.

Salkić je dodao kako je u Bratuncu prema popisu stanovništva iz 1991. godine živjelo malo više od 21.000 (oko 64%) Bošnjaka, a da ih je danas na tom području oko 4.000. U agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, prema riječima Salkića, u Bratuncu je ubijeno oko 3.500 ljudi. Promocija je protkana i sa četiri kraća video priloga, a završena je ilahijom „Devet heroja“ u izvedbi Rijada Imamovića. Nakon promocije prisutni su počašćeni sokovima i kahvom u sali hotela „Zenica“.

Iz biografije Ramiza Salkića:

Mr. Ramiz Salkić je rođen 1973. godine u Hranči, Općina Bratunac. Po zanimanju je magistar prirodnih nauka iz oblasti biologije. Osnovnu i srednju školu završio u Bratuncu, a Filozofski fakultet, Odsjek biologija i hemija na Univezitetu u Tuzli, gdje je stekao zvanje profesora biologije i hemije. Postiplomski studij završio je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli i stekao zvanje magistra prirodnih nauka iz oblasti biologije. Kao profesor je radio u OŠ Podrinje u Tuzli, te u JU Srednja Ekonomska škola u Tuzli i u JU Behram-begova medresa u Tuzli. Pojedinačno i sa saradnicima objavio je više naučnih radova. Bio je predsjednik Glavnog odbora Asocijacije mladih SDA Bosne i Hercegovine, te predsjednik Regionalnog odbora SDA Srednje Podrinje-Zvornik.

Član je Predsjedništva i Glavnog odbora SDA Bosne i Hercegovine. Za delegata u Vijeću naroda Republike Srpske izabran je 2003. godine i na toj pozciji je ostao do 2006. godine, vršeći dužnost predsjednika Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske. Bio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske od 2007. godine na poziciji predsjednika Kluba SDA-SDP. Nakon izbora 2010. godine ponovno je izabran za narodnog poslanika, a nakon toga i za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Oženjen je, otac dvoje djece.

Tekst i foto galerija E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno