Posuđeno

Zabrinjavajući rezultati zagađenja tla u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ŠTA I GDJE SIJATI_PREPORUKE-OBAVJEŠTENJE – o rezultatima ispitivanja prisustva teških metala i rezidua pesticida u biljnom materijalu i mlijeku na području Zenice za 2014.godinu – Na sjednici Gradskog vijeća  usvojen je Izvještaj Federalnog zavoda za poljoprivredu o ispitivanju zagađenosti biljnog materijala i mlijeka za 2014 godinu na području Zenice.

REZULTATI:
1. Ispitivanja koja su urađena na području Zenice u 2014.godini pokazala su da je na području Šerića, Tetova i Gornjeg Čajdraša sadržaj olova u uzorcima salate i uzorku peršuna veći od graničnih vrijednosti.
2. Sadržaj kadmijuma je u svim jestivim djelovima gajenih biljaka bio niži od granične vrijednosti.
3. Sadržaj arsena je bio samo veći u jednom uzorku salate sa lokaliteta Čajdraš.
4. Kod samoniklih biljaka –koprive- na 9 lokaliteta su nađene relativno visoke količine olova i to na području: Tetova, Gradišća, Stranjana, Gornjeg Čajdraša, Brca, Orahovice, Mutnice, Pehara i Šerića.
5. Veći sadržaj teških metala nađen je kod samoniklih biljaka nego kod uzgajanih biljaka.
6. U nadzemnim djelovima biljaka (u lisnatom povrću) nađene su veće količine teških metala nego u podzemnim, jer teški metali dospjevaju preko lista iz oneščićenog zraka.
7. Sirovo mlijeko nije zagađeno teškim metalima odnosno sadržaj teških metala je niži od graničnih vrijednosti.Metali kao olovo, arsen i nikl nisu pronađeni u uzorcima mlijeka.
8. Sirovo mlijeko i biljke nisu zagađene ostacima pesticida.

PREPORUKE:

1.Da se na užem području grada ne uzgajaju širokolisne kulture: salata, špinat,blitva,lucerka.
2.Da se uzgajaju biljke koje popravljaju zemljište apsorbujući teške metale iz zemljišta i iz zraka, a to su: kupusnjače, suncokret, kopriva.Nakon uzgojnog perioda ove biljke treba da se uklone sa njiva, spale, a pepeo da se odlaže se u posebna spremišta u (npr. hermetički zatvorenu burad iz kojih se pepeo ne može ispirati niti doći u dodir sa ljudima ili životinjama). Na zagađenim područjima ove biljke se ne bi trebale uzgajati i koristiti u ljudskoj i životinjskoj ishrani.
3.Da se kopriva ne bere i ne koristi kao ljekovita biljka sa područja: Tetova, Gradišća, Stranjana, Gornjeg Čajdraša, Brca, Orahovice, Mutnice, Pehara i Šerića.
4.Da se vrši popravka zemljišta kroz obavezno duboko oranje i đubrenje stajnjakom.

Služba za ekonomske odnose i poduzetništvo
Federalni zavod za agropedologiju



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno