Info

Za BiH 1,2 miliona dolara za adaptaciju na klimatske promjene

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za BiH 1,2 miliona dolara za adaptaciju na klimatske promjene – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, koja predvodi delegaciju BiH, tokom Konferencije o klimatskim promjenama u Bonu, održala je niz sastanaka, koji će za rezultat imati nova ulaganja u Republiku Srpsku i BiH.

Golićeva je istakla da su tokom Bonske konverencije, zbog toga što ispunjava obaveze prema Konvenciji o klimatskim promjenama, za BiH dogovorena bespovratna sredstva za Nacionalni plan adaptacije na klimatske promjene u iznosu od 3 miliona dolara, koja će biti operativna do kraja tekuće godine. Dogovorena su i bespovratna sredstva u iznosu od 1,2 miliona dolara za cijelu BiH za monitoring i verifikaciju izvještavanja. I ova sredstva će biti operativna do kraja 2017.“

Prema njenim riječima, na konferenciji je pružena puna podrška u aktivnostima na realizaciji Projekta energetske efikasnosti, koji se sprovodi i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Dobijena su čvrsta uvjeravanja da će biti odobrena bespovratna sredstva iz Zelenog klimatskog fonda u iznosu od 17,5 miliona dolara za nastavak ovog projekta u drugoj polovini 2018. godine.

Bonska konferencija o klimatskim promjenama, na kojoj je učestvovalo 3960 predstavnika iz 195 zemalja i ministri iz zemalja članova Konvecije, koja s ezavršava danas preporućčila je svim zemljama da preispitaju svoje dobrovoljno učešće u smanjenju emisija sa efektom staklene bašte. Ovi ciljevi biće analizirani na narednoj Konvenciji o klimatskim promjenama, u novembru ove godine u Bonu.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno