Ljudi

YEP Inkubator poslovnih ideja: Kloko – ergonomska nosiljka koja raste s bebom, priča o Džani Hamedović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

YEP Inkubator poslovnih ideja: Kloko – ergonomska nosiljka koja raste s bebom, priča o Džani Hamedović – Zbog majčinske ljubavi i želje da drži bebu blizu sebe, dizajnirala je ergonomsku nosiljku za bebe „Kloko“, po posljednjem propisanom evropskom standardu za mekane oblikovane nosiljke.

Džana Hamedović iz Zenice osnovala je dizajnerski studio „Kloko“ koji ima zanimljiv proizvod na tržištu – ergonomske nosiljke za bebe koje karakterizira atraktivan dizajn. Izrada ovog proizvoda zahtijeva potpunu pažnju i posvećenost detaljima.

U ovoj nosiljci, beba je postavljena u anatomski ispravan položaj, koji podržava pravilan razvoj kukova i kičme. „Kloko“ mekana nosiljka prilagođena je ljudskoj upotrebi, poštujući najosnovnije principe ergonomije – omogućava idealan položaj bebe, dok je istovremeno osobi koja nosi bebu, udobno i ne ugrožava njegovo/njezino zdravlje, dobro raspoređujući težinu bebe. Ova nosiljka raste sa bebom i iskoristiva je od početka do kraja preporučenog perioda nošenja. Jednostavno se postavlja i beba se može nositi u dva položaja, naprijed i na leđima.

Džana se već 20 godina bavi kreativnim radom. Od djetinjstva razvija vještine kroz različite tehnike i oblasti. Modni dizajn je još od fakulteta bio nešto što Džanu ispunjava u slobodno vrijeme, a svoje kreacije je izlagala na raznim modnim događajima, u i van BiH. Donedavno je to bio samo hobi, jer je po struci profesorica engleskog jezika i književnosti, sa 15 godina radnog iskustva u školi.

U vrijeme kada je rodila drugu kćerku, počela je tragati za adekvatnom nosiljkom za bebu, ali nije pronašla ništa što bi zadovoljilo njene potrebe za udobnosti i ergonomijom. S obzirom na dizajnersko iskustvo, odlučila je kreirati nosiljku koja će biti udobna i jednostavna za korištenje. Zbog majčinske ljubavi i želje da drži bebu blizu sebe, dizajnirala je ergonomsku nosiljku za bebe „Kloko“, po posljednjem propisanom evropskom standardu za mekane oblikovane nosiljke. S obzirom na to da ima iskustva u dizajniranju i šivenju, nije joj predstavljalo problem osmisliti kako će nosiljka izgledati te kako će je izraditi. Kada je napravila prvu, ljudi oko nje su se počeli zanimati, pa je izradila još nekoliko modela za prijateljice. To je bila prilika da se proizvod razvija i evoluira u današnji model.

U početku je pravila nosiljke samo za prijatelje, ali kako se potražnja povećavala, odlučila je proširiti proizvodnju. Njena nosiljka dobila je ime „Kloko“, kao asocijacija na klokana koji je poznat po tome što svoju mladunčad nosi u tobolcu.

„U vrijeme kada sam ušla u pregovore sa jednom fabrikom koja bi izrađivala nosiljke koje dizajniram, desio se YEP Inkubator poslovnih ideja. To je bilo pravo vrijeme da se ova priča podigne na viši nivo i da dobijem stručnu podršku koja mi je bila potrebna, s obzirom na to da se nikad prije nisam bavila preduzetništvom“, kazala je Džana.

Odlučila je zaustaviti pregovore, jer je smatrala da bi joj edukacija u okviru YEP Inkubatora poslovnih ideja mogla biti korisna i ponuditi kvalitetnu stručnu podršku, izradu biznis-plana i na kraju i finansijsku pomoć. I danas smatra da je to bila dobra odluka, jer zahvaljujući ovom projektu može jasno definirati kratkoročne i dugoročne ciljeve svog biznisa i organizirati proizvodnju i prodaju na adekvatan način.

Džana se do sada nije bavila preduzetništvom, a nakon 15 godina rada u školi, shvatila je da želi nove izazove i da želi iskoristiti svoje druge talente i potencijale. Logičan korak je bio rad u oblasti modnog dizajna. S obzirom na problem koji je i sama imala sa nošenjem bebe, spojila je ugodno sa korisnim. Ističe da u životu želi raditi ono što voli i što je odraz njene ličnosti. „Posao, kojim sam se odabrala baviti, nije posao – to je stil života. Nošenje djece je jedan od osam principa povezujućeg roditeljstva, koje smo odabrali kao pristup koji nam najviše odgovara. Uz to, po prirodi sam vođa, organizator, umjetnik, vizionar, volim učiti i rješavati probleme, a preduzetništvo mi je ponudilo objedinjenje svega toga“, objašnjava Džana.

Od početne ideje do prve proizvodne serije nosiljki za bebe, prošlo je skoro dvije godine, a u uspostavu samog biznisa uloženo je mnogo znanja, ljubavi, truda i rada, posvećenosti detaljima i želja da se na tržište plasira kvalitetan i kompletan proizvod. Pored nosiljke na kopče, planirano je plasiranje novih proizvoda, a jedan takav bit će predstavljen u januaru 2019. godine. Riječ je o „Kloko wrap“ elastičnoj marami, koja se preporučuje za nošenje bebe od rođenja.

Dugoročni cilj je uspostavljanje serijske proizvodnje koja bi bila veća od trenutne, ali i proširenje prodajnog kanala van tržišta BiH.

Posljednje što je realizirano jeste dizajn i proizvodnja ambalaže, a same nosiljke će se moći naručiti preko web-shopa.  Nosiljke će se također naći i na nekim domaćim i stranim web-platformama. Trenutno se mogu poručiti preko Facebook stranice „Kloko nosiljke za bebe“. Instagram stranica „Kloko baby carriers“ također će služiti za promociju, a Džana planira da, uz svaku objavljenu fotografiju, veže neku zanimljivu priču o nošenju djece ili neku od prednosti takve vrste nošenja. Ona dalje dodaje: „Pored promocije naše nosiljke, jako je važno da se promovira pravilno nošenje djece, jer to donosi mnoge emocionalne i fizičke benefite i za dijete, i za roditelja“.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT.

Autorica: Biljana Matijević


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno