Naše

Voda i poskupljenje – Nepravda prema urbanim građanima Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mnogi od vas ne znaju da sam po struci diplomirani inženjer građevine hidrotehničkog smjera i da od 1980 kroz projektovanje i nadzor pratim snabdjevanje Zenice vodom, a i snabjevanje vodom seoskih naselja. Zbog ovoga smatram da sam mjerodavan da ovdje iznesem slijedeće činjenice, a to je:

  • Voda je opšte dobro i svi imamo jednako pravo na nju.
  • Urbani dio Zenice (cca 80 % stanovnika Grada Zenica) snabdjeva se iz gradskog vodovoda kojim upravlja JP ViK i potrošači plačaju količinu vode koju potroše. Razvoj vodovodnog sistema finarsira se iz sredstava koja se dobiju od potrošaća vode. Ne pamtim da je kada iz budžeta grada ili Kantona plačeno kakvo održavanje ili proširenje gradske vodovodne mreže.
  • Ruralni dio Zenice – seoska naselja ( cca 20 % stanovništva Grada Zenica ) se snabdjevaju iz lokalnih vodovoda i njima vrlo loše  ili nikako upravljaju lokalni odbori za održavanje vodovoda. Kod ovih vodovoda ponegdje je uvedeno samo simbolično plačanje vode iako mnogi vodom zalijevaju i svoje njive. Iako se već 40 godina govori da se i ovi vodovodi zbog sigurnosti i kvalitete snabdjevanja potrošaća trebaju staviti pod kontrolu nadležnog organa Grada, nikad to nije urađeno U zadnje vrijeme na postojećim lokalnim vodovodima vrše se značajne adaptacije, proširenja vodovodne mreže i uvođenje novih izvorišta i sve se ovo plača  iz budžeta Grada Zenica, a i dio iz vodnih naknada Ze-Do kantona. Nemam tačan podatak, ali se radi o  više milionskom iznosu sredstava.

 

Postavljam pitanje zašo su građani urbanog dijela Grada Zenica u nepovoljnijem položaju od ruralnog dijela Grada Zenica ? Zašto građani urbanog dijela sami kroz poskupljenje vode moraju plačati razvoj vodovoda, a prigradska naselja se finansiraju iz budžeta?

Koliko se ja sjećam, kad se počelo govoriti, a i sve do nedavno,  dovođenje Plave vode trebalo je da bude finansirano djelomično od međunarodnih donatorskih sredstava, sredstava Kantona i sredstava Grada Zenica. Sad sav teret treba da padne na potrošaće Grada Zenica, a ruralni djelovi potrošaća će se i dalje finansirati iz budžeta ?

Vladimir Franjić dipl. Ing.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno