Politika

Vlada ZDK ostaje bez žena

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon zajedničkog saopćenja za javnost kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), DF-Željko Komšić i HDZ-a, jasno je kako stranke vladajuće koalicije SDA-DF-HDZ nemaju namjeru uvažiti stav Kolegija Skupštine ZDK i predložiti novi prijedlog Vlade ZDK, odnosno ispoštovati Zakon o ravnopravnosti spolova. Podsjetimo, u sadašnjem prijedlogu kandidata nema nijedno mjesto rezervirano za žene.

– Činjenica da je žena na čelu skupštinskog rukovodstva u Zeničko-dobojskom kantonu (Draženka Subašić, DF) jasno govori o tome kakav stav prema mjestu žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ima Skupština Zeničko-dobojskog kantona. Rukovodeći se svim važnim parametrima za izbor kandidata za ministarske pozicije, kantonalni odbori SDA, DF-a i HDZ-a su svjesni da ovaj put u konačnom odabiru kandidata imamo samo prijedloge za ministre, no shodno tome u svim narednim imenovanjima koje vrši Vlada i Skupština vodit će se računa o rodnoj zastupljenosti.

Zajednički stav svih predsjednika kantonalnih odbora je da dalje prolongiranje konstituisanja Vlade ni u kom slučaju nije primjereno zbog svih složenih zadataka, čije rješavanje od strane Vlade ne trpi prolongiranje – piše u ovom zajedničkom  saopćenju. Nevjerovatno je da je ovakav stav podržala i predsjednica Kantonalnog odbora DF-a Alma Kratina, mada se pravda činjenicom da je predsjedavajuća Skupštine iz reda njene stranke, a da su imali, za svoja tri mjesta, obavezu da predlože i dva kandidata iz reda Srbe.

– Sada DF treba pozicionirati i žene, na račun kompetencija. To neće moći. Neka nedostatak žena u Vladi ZDK rješe naši koalicioni partneri – ističe Kratina. (Avaz)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno