Politika

Saopćenje Foruma seniora SDP Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Neuplaćivanje doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje jedan je od bitnih uzroka ugrožavanja životne egzistencije penzionera. Obveznici uplata doprinosa od strane subjekata koji rade i radnika koji primaju plate godišnje ne uplate oko 100 miliona KM doprinosa za PIO, a ukupan dug po ovom osnovu prelazi milijardu i 100 miliona KM. Samo po ovom osnovu, da se vrše ove uplate, penzioneri bi imali za oko 8 % veće penzije svakog mjeseca.
Zaprepaštujuće je licemjerstvo poslodavaca, radnika koji rade u ovakvim preduzećima i ustanovama i njihovih sindikata da nikada nisu insistirali da se onemogući ovakva krađa penzionera. Ako se tome doda da dobrovoljno pristaju da im se isplaćuju plaće u minimalnom iznosu, na koje se uplaćuju doprinosi, a ostatak u gotovini, onda je ovo svjesno osiromašenje penzionera još pogubnije.
Ne postoje razlozi koji mogu opravdati obveznike uplata doprinosa. Izgovor da i sami radnici imaju male plaće opovrgava činjenica da penzioneri imaju znatno niže penzije. Isti ti ljudi moraju znati da su sadašnji penzioneri, dok su radili, sadašnjim radnicima kada su ovi bili mladi, svojim radom obezbjeđivali normalan život, kvalitetno i besplatno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, gradili im ili njihovim roditeljima stanove, fabrike, puteve, pruge i time obezbjeđivali puno zaposlenje. Sada, kada oni rade, neće da plaćaju doprinose i one koji su im obezbijedili udoban život i posao, čine siromasima.
Još poraznije je što doprinose ne uplaćaju ni državna preduzeća, kao što su pojedini rudnici, Željezare i dr. Neko iz državnih i političkih struktura, još prije 10 do 15 godina uzeo je sebi za pravo da ovim preduzećima dopusti da ne plaćaju doprinose. Posljedice ovakvog protuzakonitog rada osjećaju i sami radnici potražujući uplate doprinosa i za po 18 godina. Zašto su i oni i njihovi sindikati tada šutili ?

Forum seniora GO SDP BiH Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno