Info

Vlada ZDK odobrila sredstva za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca

zdk.ba
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada ZDK odobrila sredstva za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca – Vlada Zeničko-dobojskog kantona nastavlja s projektima dobre prakse čiji je cilj zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca. I ove godine, kao i prethodne dvije, Ministarstvo za boračka pitanja ZDK će izdvojiti iznos od 100.000 KM koji će udružiti sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, tako da će za ovu svrhu u ZDK-u u 2019. godini na raspolaganju biti 200.00 KM.

Vlada ZDK je na posljednjoj sjednici donijela zaključak o odobravanju učešća i izdvajanju sredstava te ovlastila ministra za boračka pitanja Fahrudina Čolakovića da potpiše sporazum o učešću Zeničko-dobojskog kantona sa Federalnim zavodom za zapošljavanje te Službom za zapošljavanje ZDK, kao nosioca aktivnosti u ovom kantonu.

“Pored zapošljavanja kod poslodavaca, novina je da će djeca šehida i poginulih boraca od ove godine imati podršku da kroz program samozapošljavanja otvore vlastiti biznis. Na taj način se podstiče privredni rast u kantonu, tako da je riječ o obostranoj koristi. Želim da se zahvalim predstavnicima Federalnog zavoda za zapošljavanje za učešće u jednom ovakvom programu te naglasim da će Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada, na čelu s premijerom Mirzom Ganićem, ostati posvećeni rješavanju egzistencijalnih pitanja boračke populacije”, rekao je ministar Čolaković.

Federalni zavod za zapošljavanje ovaj projekt u saradnji sa kantonima realizira od 2016. godine, a projekt se pokazao vrlo uspješnim, jer se kroz direktno zapošljavanje i putem javnog zagovaranja promovišući pozitivnu praksu, u protekle četiri godine značajno smanjio broj nezaposlene djece šehida i poginulih boraca u FBiH.

 

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno