Info

Od 2022. državljani BiH pri ulasku u EU morat će skenirati lice i dati otiske prstiju

Zvanična informacija o pooštrenim mjerama EU je objelodanjena u Varšavi na konferenciji u organizaciji Frontexa, što je za Klix.ba potvrdio savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

“Evropska komisija je donijela direktivu u cilju bolje zaštite vanjskih granica EU i povećanog obima kriminala. Tzv. Morfing je kompjuterska tehnika koja mijenja fotografije lica na putnim ispravama. Dosadašnji sistemi zaštite koji su danas aktuelni su pokazali da je kriminal toliko napredovao da se mogu mijenjati fotografije na važećim putnim ispravama. Da bi se adekvatno odgovorilo na taj kriminal koji je posebno izražen za krijumčarenje ljudi, što je trenutno zlatna koka za krijumčare, donesena je odluka o pooštrenim mjerama”, kazao je Hoffman.

Zbog svega navedenog državljani trećih zemalja, odnosno onih koji nisu građani Evropske unije, će biti podvrgnuti utvrđivanju autentifikacije.

“Svi državljani trećih zemalja, a što je i BiH, od februara 2022. bit će podvrgnuti dodatnim graničnim provjerama kroz to da će putnici koji prvi put budu prelazili granicu EU pored pasoša potvrditi identitet na način da će im biti skenirano lice te uzet otisak četiri prsta desne ruke. To će biti pohranjeno u posebnu bazu koja će egzistirati u policijama unutar EU”, objasnio je savjetnik direktora GP BiH.

Svaki naredni put građani BiH, sve dok naša zemlja ne postane članica EU, će biti provjereni na način da moraju dati i digitalni otisak kažiprsta pri ulasku u neku od zemalja EU.

Na pitanje da li to znači da će državljani BiH u ljetnoj sezoni, kada vladaju velike gužve na granicama, morati davati otisak prsta pri ulasku u Hrvatsku, Hoffman odgovara potvrdno.

“Za nas je to posebno interesantno, jer većina naših državljana putuje u Hrvatsku ili kroz Hrvatsku putuje dalje u EU. Teško je sada spekulisati, ali sigurno da će to dodatno usporiti promet putnika iz BiH ka EU koji nemaju pasoš neke od zemalja EU”, rekao je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem