Kultura

VIDEO+FOTO+AUDIO: Zenička premijera predstave „Bajka u bajci“ na zatvaranju „Zeničkog proljeća“ – srijeda u 18 sati

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO+AUDIO: Zenička premijera predstave „Bajka u bajci“ na zatvaranju „Zeničkog proljeća“ – srijeda u 18 sati – Koprodukcijska predstava za djecu i mlade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 22. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“, XVI festivala bh. drame, Udruženja „Fani“ Sarajevo i 3. festivala dječije umjetnosti Sarajevo 2017., nastala po bajci Fuada Tabaka „Bajka u bajci“, u režiji Željka Miloševića, svoje prvo premijerno izvođenje će imati u okviru zatvaranja „Zeničkog proljeća“ u srijedu, 12. aprila u 18 sati.

Tekst Fuada Tabaka pobjednik je književnog natječaja 2. festivala dječije umjetnosti Sarajevo 2016. Osvojivši prvu nagradu odlučeno je da ova bajka bude i uprizorena u okviru ovosezonskog repertoara Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica i u koprodukcijskoj saradnji sa Festivalom dječije umjetnosti Sarajevo.

Na konferenciji za medije povodom premijerne izvedbe predstave „Bajka u bajci“ prisustvovala je predstavnica Festivala dječije umjetnosti Sarajevo Naida Imamović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, reditelj Željko Milošević, autor Fuad Tabak i dio glumačkog ansambla predstave Anđela Ilić, Zlatan Školjić i Lamija Salihović.

POGLEDAJTE KLIKOM NA SLIKU VIDEO PRESS KONFERENCIJE:

Direktor BNP-a Zenica je istakao radost zbog realizacije ovog projekta, te je naglasio sam značaj njegovanja i razvijanja bosanskohercegovačkog teksta i bh. autora, što je već davno postala prepoznatljiva programska odrednica ove pozorišne kuće.

Predstavnica Festivala dječije umjetnosti Sararajevo izrazila je veliko zadovoljstvo povodom nastupajućih premijernih izvedbi, istaknuvši da je poslije zeničke premijere 05. maja u pripremi i sarajevska premijerna izvedba u Pozorištu mladih Sarajevo.

Autor teksta Fuad Tabak se zahvalio produkciji na uprizorenju njegovog teksta, te pozvao publiku da pogleda predstavu, naglasivši da je ona namijenjena prvenstveno za djecu, ali je edukativnog karaktera, te je pogodna i korisna i za ostale uzraste.

Reditelj Željko Milošević je na konferenciji za medije povodom premijerne izvedbe predstave „Bajka u bajci“ izjavio kako je odlučio prihvatiti rad na ovome tekstu iz razloga što je primijetio da u ovoj bajci nema kazne za njene likove nego se pruža šansa svakome da bude dobar i da pobijedi zlo.

U predstavi igraju glumice i glumac iz ansambla BNP-a: Lana Zablocki-Džehverović, Anđela Ilić i Zlatan Školjić, te polaznici Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene: Lamija Salihović, Ahmed Jašarević, Ismar Spahić, Ana Kulier i Sara Mecan.

Scenografiju potpisuje Mensur Begičević, a kostimografiju i izradu lutaka Ena i Mensur Begičević. Izbor muzike bio je povjeren Igoru Kasapoviću, a scenski pokret i koreografija Snežani Vidović.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

klikni ispod da poslušaš audio snimak press konferencije:

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA Dječija, omladinska i lutkarska scena

XXII međunarodna kulturna manifestacija „Zeničko proljeće“ & XVI festival bosanskohercegovačke drame Zenica – Sarajevo 2017.

Udruženje „Fani“ Sarajevo & 3. festival dječije umjetnosti Sarajevo 2017.

Sezona 2016/17. (LXVII) Premijera: 718.

Fuad Tabak

BAJKA U BAJCI

Adaptacija i režija: ŽELJKO MILOŠEVIĆ

Scenografija: MENSUR BEGIČEVIĆ

Kostimografija i kreacija lutaka: ENA BEGIČEVIĆ

Izrada lutaka: MENSUR BEGIČEVIĆ,  ENA BEGIČEVIĆ

Muzika i izbor: IGOR KASAPOVIĆ

Songovi: ŽELJKO MILOŠEVIĆ (tekstovi), BOBO VUČUR (muzika), IGOR KASAPOVIĆ (korepeticija)

Scenski pokret i koreografija: SNEŽANA VIDOVIĆ

Lektorica: MERIMA HANDANOVIĆ

Producenti: HAZIM BEGAGIĆ, FAHRUDIN KUČUK

Izvršni producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Inspicijent: ABIDIN ČOLAKOVIĆ

Podjela uloga

Vještica: LANA ZABLOCKI-DŽEHVEROVIĆ

Vila: ANĐELA ILIĆ

Pripovjedač, Baron Minhausen: ZLATAN ŠKOLJIĆ

Djevojčica: LAMIJA SALIHOVIĆ

Vuk, Lav, Dizač tegova, Okamenjeni dječak: AHMED JAŠAREVIĆ / ISMAR SPAHIĆ

Tužna djevojčica, Krotiteljka životinja: ANA KULIER / SARA MECAN

Klaun: ANA KULIER / SARA MECAN / ISMAR SPAHIĆ

Dvorjani: ISMAR SPAHIĆ, ANA KULIER / ISMAR SPAHIĆ, AHMED JAŠAREVIĆ

Izvođači songova

Song Pripovjedača i Song Barona Minhausena: ZLATAN ŠKOLJIĆ

Song „Borba Vještice i Vile“: LANA ZABLOCKI-DŽEHVEROVIĆ, ANĐELA ILIĆ

Song „Putovanje u Vješticin dvorac“: LANA ZABLOCKI-DŽEHVEROVIĆ

Song „Baš je dobro imati moć“: LAMIJA SALIHOVIĆ

PREMIJERNE IZVEDBE:

U Zenici – 12.4.2017. u okviru programa XXII međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“;

U Sarajevu – 5.5. 2017. u okviru programa 3. festivala dječije umjetnosti Sarajevo 2017. i XVI festivala bosanskohercegovačke drame Zenica-Sarajevo 2017. – Kids program

Predstava se u Zenici izvodi na Velikoj sceni BNP-a (premijera na Hinter bini s publikom na „tribinama“ kapaciteta 80 gledalaca; reprize na prednjem dijelu Velike scene s publikom u sali /po ptrebi/). U Sarajevu predstava se uzvodi na sceni Pozorišta mladih.

Trajanje predstave: 55 minuta

Predstava je namijenjena publici uzrasta 5+.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno