Zenica

VIDEO+FOTO: Znakovni jezik u Abakusu kao podrška drugarima sa posebnim potrebama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Znakovni jezik u Abakusu kao podrška drugarima sa posebnim potrebama – Svako dijete je neponovljiva individua koja sa sobom nosi mnoštvo potencijala i resursa kolje treba potaknuti radi same individue, ali i društva koje se razvija na osnovu resursa pojedinca. Smatramo da svaka individua posjeduje te potencijale i resurse bez obzira da li ima poteškoće u razvoju ili određene posebne potrebe.

Inkluzija djece sa posebnim potrebama u redovan rad vrtića odnosi se na djecu sa blažim oblicima slušnih i vidnih oštećenja, sa govornim poteškoćama, sa lakšim poremećajima psihomotorike i sl. Djeca sa težim oblicima poteškoća se uključuju u drugačiju organizaciju odgojno-obrazovnog rada u centrima, zavodima, organizacijama koje imaju razvijene programe edukacije i rehabilitacije za djecu predškolskog  uzrasta. Broj djece s posebnim potrebama uključen u redovne grupe u predškolskim ustanovama širom BiH je zanemariv.

Privatna predškolska ustanova „Abakus“ Zenica od osnivanja već cijelu deceniju otvara svoja vrata djeci sa posebnim potrebama omogućavanjem upisa po nekoliko djece sa posebnim potrebama u svaku odgojnu grupu. Za djecu kojoj je potreban asistent u odgojno-obrazovnom procesu kako bi dijete maksimalno napredovalo, angažuje i asistente odgovarajućeg profila  u dogovoru sa roditeljiima.

S ciljem upućivanja podrške našim drugarima i djeci sa posebnim potrebama širom svijeta polaznici produženog boravka su sa učiteljicom Nezirom Popaja i pedagogicom Mubinom Karić naučili znakovni jezik i prezentirali svoja znanja na kulturno-javnim manifestacijama vrtića „Abakus“.

Video nastupa možete pogledati na linku:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno