Sudske klupe

Video+foto: vježba policijskih jedinica

Vježba Nemila 11.11.2015.
Vježba Nemila 11.11.2015.
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video+foto: vježba policijskih jedinica –  Šest stotina pripadnika specijalnih policijskih jedinica Federalne uprave policije, i ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zeničko-dobojskog kantona, izveli su pokaznu vježbu tokom koje je prezentirano i demonstrirano reagiranje i postupanje policijskih snaga na kontroli i uspostavljanju narušenog javnog reda i mira, koji prerasta u krizno stanje.

Na lokalitetu nekadašnjeg omladinskog centra i bivše vojne kasarne u naselju Nemila kod Zenice izvedena je združena pokazna vježba mješovitih timova pet specijalnih policijskih jedinica na nivou Federacije BiH, kojom se pokazala trenutna obučenost timova i stvaranje kapaciteta zajedničkih snaga da odgovore svakoj sigurnosnoj situaciji u FBiH. U brzo izvedenoj vježbi pokazano je koliko naša policija može da se suprotstavi svakom sigurnosnom izazovu i da li ga uspješno može riješiti.

-Policija FBiH ima kapacitet da pruži sigurnost svakom građaninu, radi dobro svoj posao i svi mogu biti zadovoljni onim što policija čini. Ovom vježbom pokazujemo da nastojimo stvoriti kapacitete koji zajedničkim snagama, sa stajališta obučenosti i opremljenosti, mogu odgovoriti svakoj sigurnosnoj situaciji- kazao je nakon vježbe Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije.

Prije održane zajedničke vježbe specijalnih policijskih jedinica održan je sastanak koordinacije direktora Federalne uprave policije s policijskim komesarima kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, na kojem se razmatralo aktuelno stanje sigurnosti na području Federacije BiH.

-Razgovarali smo o temi sigurnosti, budući da se u medijima pojavljuju informacije o osjećaju nesigurnosti građana, naročito u Sarajevu. Ove osude su zbunjujuće, a svi pokazatelji koji definiraju stanje sigurnosti u Federaciji BiH su pozitivni i stoga nema nikakvih razloga da se na pogrešan način govori o stanju sigurnosti. Stanje sigurnosti na području Federacije treba promatrati ne samo na području lokalne zajednice, iako su i ti podaci zadovoljavajući, i stoga nema potrebe za strah kod građana – istakao je Lukač.

Ocjene o sigurnosnoj situaciji u FBiH, kroz prizmu održane pokazne vježbe, dao je i zapovjednik Štaba zajedničke vježbe, policijski komesar Semir Šut, koji je istakao da su “timovi ove godine opremljeniji i obučeniji u odnosu na prethodnu godinu, i u tom kontinuitetu nastavit ćemo obučavati naše ljude, koji su danas pokazali vrhunsko umijeće”.

Zanimljivo je da će ovi specijalni policijski timovi kolektivno učestvovati i u oiguranju nogometne kvalifikacione utakmice između BiH i Irske, koja je proglašena susretom velikog rizika.

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno