Sudske klupe

Aleja šehida: napao policajce pri hapšenju

Aleja šehida
Aleja šehida
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Aleja šehida: napao policajce pri hapšenju- Službenici Policijske stanice Crkvice, obavljajući redovne poslove i zadatke u Zenici, u ulici Aleja šehida, zapazili su parkirano putničko motorno vozilo marke „VW-Passat“, registarskih oznaka T38-E-389, u kojem se na mjestu vozača nalazilo lice Ž.E., višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela.

U cilju vršenja službene radnje pregleda lica i vozila, a u skladu sa članom 25. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona, policijski službenici su izdali usmenu naredbu navedenom licu da izađe iz vozila, što je isto i učinilo. Vizuelnim pregledom, u unutrašnjosti vozila na stražnjem sjedištu, policijski službenici su uočili jedan ruksak u kojem su se nalazila pakovanja cigareta, dok je u unutrašnjosti vozila između vozačevog sjedišta i mjenjača uočen jedan pištolj.

Nakon uočenih predmeta, licu Ž.E. je saopšteno da će biti lišeno slobode, te je isto upoznato i sa zakonskim pravima, na što je isto odreagovao pružanjem aktivnog fizičkog otpora, zadavši udarac sa obje ruke policijskom službeniku u predjelu grudnog koša, te se vratilo u motorno vozilo u namjeri da isto stavi u pogon i udalji se sa lica mjesta. Kako bi spriječili bjekstvo navedenog lica, te zbog postojanja opasnosti da će isto upotrijebiti oružje-pištolj koji se nalazio pored njega, policijski službenici su upotrebom fizičke snage lice stavili pod kontrolu i lišili slobode, te priveli u prostorije za zadržavanje Policijske uprave I.

Na osnovu naredbe sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici, izvršen je pretres navedenog vozila, te stana koji koristi imenovani, a koji se nalaze u ulici Čurukovića put u Zenici. Predmeti pronađeni u vozilu su izuzeti radi vršenja potrebnih vještačenja i biće korišteni kao dokazi u daljem postupku.

Operativnim radom na terenu i zavedenom kriminalističkom obradom nad licem Ž.E., utvrđeno je da je isti u proteklom periodu izvršio još dva krivična djela. U prvom slučaju prijavljeni je uputio prijetnje po život i tijelo jednom licu u Zenici, dok je u drugom slučaju kod istog, izvršenim pretresom stana, pronađena određena količine municije i drugih predmeta za koje je utvrđeno da potiču iz krivičnih djela.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, te dokumentovanja izvršenih krivičnih djela, lice Ž.E. je, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca predato na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela:

– „Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje“, iz člana 358. stav 2. Krivičnog zakona FBiH,
– „Ugrožavanje sigurnosti“, iz člana 183. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, te krivično djelo
– iz člana 52. stav 1. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona,

nakon čega je u sprovedenoj proceduri, od strane sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici prijavljenom licu određena mjera pritvora u trajanju od 30 dana.

Odsjek za odnose s javnošću, analitiku i planiranje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno