Zenica

VIDEO+FOTO: „Tragom zeničkih mostova“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: „Tragom zeničkih mostova“ – U organizaciji Katedre za opću kulturologiju Filozofskog fakulteta u Zenici, u srijedu, 29.05.2019. godine je predstavljena izložba „Tragom zeničkih mostova“.

„Tragom zeničkih mostova“ projekat je studenata i studentica druge godine Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici. Projekat je realizovan s ciljem uvažavanja i prepoznavanja važnosti zeničkih mostova. Studenti su se trudili mostove predstaviti, ne samo kao građevinske konstrukcije, nego kao jake veze kako između zeničkih naselja, ali isto tako poveznicu među ljudima. Tokom pripremanja izložbe studenti su istraživali zanimljive historijske podatke mostova na rijeci Bosni, Kočevoj i Babinoj rijeci.

Izložba govori o mostovima na spomenutim rijekama koje protiču kroz Zenicu, koji su se gradili vjekovima počevši od perioda vladavine Osmanskog carstva do danas. Iza svakog mosta krije se jedna zanimljiva historijska priča. Neki od mostova koje izložba predstavlja bili su važna vojno-strateška tačka, drugi su izgrađeni novčanim prilozima radnika, a izložba pokazuje i one mostove kojih više nema.

Studenti očekuju da će ovom izložbom potaknuti građane i posjetioce da više cijene mostove koji predstavljaju identitet grada Zenice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno