Zenica

VIDEO+FOTO: Posjetili smo tvrđavu Vranduk koja se počela urušavati, minute su spriječile tragediju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Reporter portala Klix.ba nakon sinoćnjeg nemilog događaja posjetio je danas ovaj kulturno-historijski spomenik. Oštećenje na zidinama tvrđave u Vranduku vidljivo je i izdaleka. Samo nekoliko metara od događaja lako se da primijetiti da je problem postojao duži vremenski period te da niko nije pronašao način da ga sanira.

Mještanin Bahrudin Mujezinović u čije dvorište se obrušio materijal za zidina tvrđave u razgovoru za Klix.ba je kazao kako su ga dvije minute dijelile od tragedije.

“Dvije minute prije nego će se obrušiti tvrđava izašao sam vani da uzmem drva. Čuo sam prašina polako da pada, ali sam mislio da mačka hoda po krovu. Međutim, čim sam ušao u kuću čuli smo tutnjanje kamenja. Sreća je bila samo da nije niko stradao. Auto je bilo dvorištu, a dijete je 15 minuta prije toga otišao s vozilom”, kaže Mujezinović.

Tabla da postoji opasnost od obrušavanja postavljena je još prošle godine kada se ispod tvrđave, obilaznicom, kako kažu mještani, odvijao teretni saobraćaj i to zbog rekonstrukcije tunela na magistralnom putu M-17. Zidovi tvrđave su bušeni, postavljeni su šipovi, a prilikom gradnje hidroelektrane, koja je propali projekt u BiH, veoma zahtjevni radovi vršeni su i u neposrednoj blizini tvrđave.

Mujezinović kaže da je tvrđava napukla neposretno nakon rata, ali da je to odmah sanirano.

“Zidina je pukla bila cijelom dužinom, ali su s nekom masom to riješili. Ovo je dio ispod kojeg je prolazio teretni saobraćaj. Prošle godine se ovdje stvorila izbočina i samo su stavili tablu da postoji opasnost od obrušavanja”, dodaje Mujezinović.

Predsjednik mjesne zajednice Vranduk Besim Begić kaže da su upozoravali na obrušavanje zidina, ali da niko nije imao sluha.

“Mi možemo samo obavijestiti Muzej grada Zenice da čim prije sanira ovu štetu kako ne bi bilo većih problema”, izjavio je Begić.

Mještani sumnjaju da bi moglo doći do novog obrušavanja materijala sa zidina s obzirom da je vidljivo da između dva sloja zida postoji slobodan prostor koji nije vezan nikakvim materijalima zbog čega je hitna sanacija neophodna.

Direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević je kazao kako muzej već 9 mjeseci igra “gluhih telefona” sa Zavodom za zaštitu nacionalnih spomenika te Federalnim ministarstvima kulture i urbanizma koji im nikada nisu dali dozvolu da rade iako imaju i novac i firmu koju bi angažovali.

“Zora Dujmović i direktor zavoda kao supotpisnik su mi dostavili dokument da nemamo pravo ništa raditi na tvrđavi. Obavijestili smo ne samo zavod i ministarstvo, već i našu civilnu zaštitu i službu za komunlane poslove i niko nije nadležan da interveniše. S obzirom da se zid sada urušio, nikog neću pitati za dozvolu, već ću realizirati radove”, kazao je Jašarević.
Kasno sinoć po događaju uviđaj su obavili i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona koji su osigurali područje žutom trakom.

Elmedin Mehić

KLIX.BA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno