Zenica

VIDEO: Velika opasnost na M-17 u Zenici

VIDEO: Velika opasnost na M-17 u Zenici – Postavljanje kružne raskrsnice na najfrekventniju cestu u Bosni i Hercegovini, M-17 u Zenici, prouzrokovalo je mnogo problema vozačima. Iako je još u decembru, nakon inspekcijskog nadzora, naloženo uklanjanje sporne raskrsnice, to još nije učinjeno.

Više od petnaest evidentiranih i još najmanje toliko neprijavljenih saobraćajnih nezgoda, dosadašnji je crni bilans postavljanja kružne raskrsnice na magistralni put M-17 u mjestu Perin Han u Zenici. Stručnjaci upozoravaju da bi se što prije trebale poduzeti odgovarajuće mjere jer takav objekat, na najprometnijoj cesti u Bosni i Hercegovini, predstavlja veliku opasnost za učesnike u saobraćaju.

“U pogledu bezbjednosti, kao i u građevinskom smislu, načinu na koji je izvedena predmetna raskrsnica, mišljenja sam da ne odgovara bezbjednosti saobraćaja i samo je pitanje vremena kad će se dogoditi teža saobraćajna nezgoda”, kaže Adis Imamović, sudski vještak saobraćajne struke.

Kako saznajemo, sporna raskrsnica postavljena je po nalogu Gradske uprave Zenica, a na temelju ugovora kojeg su potpisali sa Cestama Federacije BiH.

Federalni inspektori su, nakon izlaska na teren, u izvještaju konstatovali da navedeni ekscentrični kružni tok ne zadovoljava minimalne kriterije za postavljanje na cestu rezervisanu za saobraćaj motornih vozila, te da predstavlja opasnost za nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja na ovom dijelu ceste.

“Ugovor o prijenosu javnih ovlaštenja, koji je zaključen izmedju JP Ceste Federacije BiH i grada Zenice, nije u skladu sa zakonom o cestama Federacije BiH, nije u skladu sa zakonom o organizaciji u organima uprave Federacije BiH, te zakonom o federalnom pravobranilaštvu”, kaže Merima Tanović, Federalna uprava za inspekcijske poslove.

U Ministarstvu prometa i komunikacija Federacije BiH kategorični su da je samo izmjenom Zakona o cestama moguće prenostiti javne ovlasti. Interesantno je da je ugovor Cesta Federacije BiH i grada Zenice dobio saglasnost Vlade Federacije.

U Ministarstvu naglašavaju da jedino Ceste Federacije BiH mogu i moraju donositi rješenja o pitanjima građenja, postavljanja instalacija, priključaka na cestama i drugih sličnih aktivnosti koje se odnose na ceste u njihovoj nadležnosti.

“To je Zakon o cestama rekao – da Ceste Federacije BiH jedino to mogu raditi. Međutim, Ceste Federacije BiH ne mogu prenijeti te poslove drugom organu ili ustanovi”, kaže Jadranko Puljić, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Hoće li biti uklonjena raskrsnica, ko je prekršio zakon, ko će u slučaju nesreće s težim posljedicama odgovarati? Ovo su pitanja koja smo uputili Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH i Gradskoj upravi Zenica. Odgovor, nismo dobili.

BHRT

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem