Posuđeno

VIDEO+FOTO: Pogledajte najavu za HRT-ovu emisiju o arhitekturi Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon Drugog svjetskog rata Jugoslavija gradi novo društvo između Istoka i Zapada.

Eksperiment je to obilježen mnogim proturječnostima koje se odražavaju i u arhitekturi – važnom dijelu tog velikog društvenog projekta.

Grad radnika i arhitekata, naziv je pretposljednje epizode treće sezone dokumentarnog serijala Betonski spavači, a na rasporedu je u četvrtak, 23. novembra, na Prvom kanalu HTV-a u 23:15.

Modernizacija i industrijalizacija bile su temeljne ideje Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata, dio velikog plana preobrazbe ruralne zemlje u moderno društvo.

U trećoj epizodi spomenute sezone Betonski spavača odlazimo u Zenicu, bosanskohercegovački grad – primjer tog velikog pothvata.

Intenzivan rast grada istodobno s industrijom postignut je promišljenim urbanizmom čije naslijeđe i danas podiže kvalitetu života građana.

Promjenom političkog sistema i privatizacijom odnos grada i željezare se mijenja.

Vrijedna modernistička arhitektura s jedne strane ugrožena je do pitanja opstanka, a s druge sve češće je prepoznaju kao izuzetnu vrijednost grada.

Treća sezona Betonskih spavača, nazvana Treći put, bavi se vezom između arhitekture i središnjih ideja jugoslavenskog socijalističkog sistema.

Na neobičnom putu od Zagreba do Beograda preko Zenice i Sarajeva do malog belgijskog grada Wevelgema kroz četiri epizode ova sezona istražuje arhitekturu koja je predstavljala temeljne vrijednosti tadašnjeg društva.

Ispituje sudbinu arhitekture najvišeg simboličnog značenja koja je radikalnim povijesnim rezom izgubila prvotni smisao, ali ne kulturnu i prostornu važnost.

Možemo li prepoznati autentične društvene i arhitektonske vrijednosti i skinuti stigmu ideoloških neprijatelja s nekih od najvrjednijih primjera našeg urbanog naslijeđa te kritički sagledati ostvarenja jedne generacije i tako uspostaviti kontinuitet naše novije povijesti pitanja su koja u novoj sezoni postavljaju Betonski spavači.

Autori i scenaristi su redatelj Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, montažerka Nina Velnić, snimatelj Hrvoje Franjić, producentica Dana Budisavljević, a urednica Nana Šojlev.

Produkcija: Hulahop za HRT, 2023.

Dokumentarnu seriju Betonski spavači: Treći put, osim četvrtkom na HRT1, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci se nalaze emitirana izdanja.

Pogledajte video najavu emisije o Zenici:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno