Posuđeno

Zapečaćeni svi objekti Alena Kapkovića, dojučerašnjeg stranačkog kolege Fuada Kasumovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenička inspekcija jučer je zatvorila sve poslovnice Aura osiguranja, direktora (u FBiH) Alena Kapkovića, dojučerašnjeg stranačkog kolege Fuada Kasumovića. Dok iz nadležne službe kažu da provode zakon, Kapković kaže da je ovo napad Fuada Kasumovića.

Kapković je inače bio član stranke BHI-KF, a nakon izlaska iz stranke učestvovao je u formiranju nove većine i član je nove vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu koja je izbacila BHI-KF iz svih koalicionih sporazuma.

Već duži niz godina, dok je bio i član BHI-KF i ranijeg političkog subjekta koji se vezuje za Fuada Kasumovića, djeluje kao direktor Aura osiguranja za područje Federacije BiH, a njegova reakcija je uslijedila nakon aktivnosti gradske inspekcije.

Gradska inspekcija se u saopćenju za javnost dotakla zakona i prijava građana, kojih godinama unazad očigledno nije bilo, ali sada su odlučni da djeluju, od Alena Kapkovića.

Kapković je kazao da je u poslovnicu osiguranja došla u isto vrijeme tržišna, komunalna i građevinska inspekcija Grada Zenice samo kako bi zatvorili prostorije.

“Nakon što su utvrdili da, navodno, poslovni objekat koji je tu od izgradnje zgrade, poznate u Zenici kao ‘zgrada Getaldusa’, nema ‘prenamjenu’, koja uopće nije ni potrebna, a s obzirom na to da je i prethodna djelatnost u ovom objektu bila prodaja, inspektori su, očito instruirani i uplašeni za svoj posao, donijeli odluku da zapečate kancelariju, u kojoj svoj hljeb zarađuju ljudi koji hrane tri porodice”, kaže Kapković.

Nakon toga uputili su se u drugu poslovnicu gdje su na ulaznim vratima objekta, zatekli natpis “Godišnji odmor” te istu zapečatili bez nadzora ili bilo kakvih utvrđenih nepravilnosti u radu ili eventualnih nedostataka kancelarije, odnosno samog objekta.

“U isto vrijeme, druga ekipa inspektora, očito orkestriranim napadom, posjetila je moju porodičnu kuću, u sklopu koje se prije nalazila poslovnica Aura osiguranja, zatim ugostiteljski objekat u prizemlju porodične kuće, u vlasništvu moje majke, koji ove godine slavi 35 godina rada, ali i mali prostor iznajmljen za potrebe kladionice, te na sve navedene prostorije stavili pečat i zabranili daljnju upotrebu, bez ikakvog obrazloženja”, dodaje Kapković.

Ističe da je ekipa inspektora koji su u Zenici već prethodno, to jutro, zapečatili dvije poslovnice Aura osiguranja, koje kako kaže, hrane 15 porodica i istovremeno pomaže rad svih sportskih kolektiva, ali i sponzorira sve sportske, kulturne, vjerske i druge manifestacije, došli i u treću poslovnicu, u ulici Aska Borića te nakon što je utvrđeno da nema nikakvih nepravilnosti u istom, inspekcija zapisnički konstatovala da je sve u redu i otišla bez zatvaranja objekta.

“Nedugo zatim, inspektori su se, po nalogu i izričitom zahtjevu gradonačelnika, ponovo vratili i zapečatili objekat, bez ikakvog objašnjenja ili obrazloženja, iako je prethodno utvrđeno da je sve po zakonu”, pojasnio je Kapković.

Na kraju je zaključio da je ovo napad prvog čovjeka četvrtog grada u državi.

“Ovo je, moram i to istaći, firma čije je sjedište u Banja Luci, a ima poslovnice i u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje zapošljava preko stotinu zaposlenika, za koje se uredno izmiruju sve obaveze. Ne bih da prejudiciram, ali se čini da Zenica više nije grad u koji su dobrodošle kompanije iz drugih gradova ili drugog entiteta. Trebamo se svi zapitati kakva je to poruka potencijalnim investitorima?!”, zaključio je Kapković.

Iz Službe za inspekcijske poslove Zenice su kazali da su medijski natpisi napad na zakonito obavljanje poslova u nadležnosti Grada Zenica.

Iako smo u upitu pitali zbog čega se sada zatvaraju poslovnice, a nisu godinama unazad dok su Kasumović i Kapković bili članovi iste stranke, u demantu upućenom medijima, iz zeničke inspekcije kažu da su stigle prijave te da su po njima reagovali.

“Inspekcijskom nadzoru je prethodilo više prijava drugih osiguravajućih društava, kao i određenog broja građana Zenice, a koje su se odnosile na navodno nelegalan rad osiguravajućeg društva, odnosno da se rad istog obavlja iz pojedinih ugostiteljskih objekata, kao i iz objekata nad kojima je postojala sumnja da ne posjeduju potrebne dozvole i saglasnosti (npr. građevinske dozvole, upotrebne dozvole i slično)”, stoji u odgovoru Gradske uprave Zenica te dodaju da je logično da na teren izađu sve inspekcije zbog efikasnijeg i ekonomičnijeg djelovanja.

“Prilikom izvršenih inspekcijskih nadzora utvrđeno je da se djelatnost ‘OSIGURANJE AURA’ a.d. Banjaluka, odnosno poslovnice istog sa sjedištem u Zenici vršile iz ugostiteljskih objekata (1 slučaj), iz trgovačkog objekta (2 slučaja), te iz objekta bez građevinske i upotrebne dozvole (1 slučaj). Također, utvrđeno je da su na pojedinim objektima bili istaknuti nelegalni nazivi firmi bez odobrenja Službe za urbanizam Grada Zenica, kao i da se djelatnost predmetnog osiguravajućeg društva u Staroj Nemili obavlja nelegalno. Tokom provedenih inspekcijskih nadzora, iz nadležnosti građevinske inspekcije, izvršeno je pečaćenje jednog objekta kladionice, jednog ugostiteljskog objekta te četiri kancelarijska prostora u kojima je djelovalo ‘OSIGURANJE AURA’ a.d. Banjaluka, odnosno poslovnice istog sa sjedištem u Zenici, jedan pomoćni objekat u dvorištu privatnog stambenog objekta, te je naređeno uklanjanje jedne zimske bašte ugostiteljskog objekta. Također, vršeći inspekcijske nadzore iz nadležnosti komunalne inspekcije, u cilju kontrole poštivanja odredbi Odluke o komunalnom redu općine Zenica, izvršeno je uklanjanje pet reklamnih naprava, jednog LED displeja, kontrola posjedovanja ugovora za zbrinjavanje komunalnog otpada za privredne subjekte, te naređeno uklanjanje jedne ljetne bašte ugostiteljskog objekta”, stoji u odgovoru iz Gradske uprave.

Kazali su i da prostori nad kojima je izvršeno pečaćenje ostaju zapečaćeni dok se ne izvrši prenamjena poslovnih prostora, odnosno dok se ne pribavi validna dokumentacija.

Desant na Auru: “Akcija” zeničkih inspektora danas “ugasila” tri poslovnice i s posla “otjerala” 15 Zeničana

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno