Posuđeno

Parlament BiH: Pepeljara od 1.000 KM, “kružna” vrata od 70.000, za ćilime 15.000 KM…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Služba zajedničkih poslova institucija Bosne i Hercegovine planira u narednoj godini potrošiti oko 25 miliona maraka.

Budžetski zahtjev u tom iznosu za 2024. godinu dostavila je Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Od ovog iznosa oko 8, 6 miliona KM godišnje inače ide na bruto plaće i naknade za 503 uposlena u ovoj službi. Zanimljivi su i drugi izdaci na koje, prema zahtjevu u koji je Raport imao uvid, ova služba planirala potrošiti milione maraka budžetskog novca u narednoj godini.

Skromni rezultati i neskromni zahtjevi

Inače, ova služba nadležna je za čuvanje, održavanje i zaštitu kompleksa zgrada institucija BiH, kao i za poslove protupožarne zaštite, održavanje voznog parka, pružanje ugostiteljskih usluga, čišćenje poslovnih prostora institucija BiH, održavanje vanjskog prostora koji služi za redovnu upotrebu zgrada, vođenje evidencija o nekretninama na kojima pravo raspolaganja imaju institucije BiH kao i druge zajedničke poslove.

U opravdanju svog finansijskog zahtjeva ova služba je navela da su joj dodatna sredstva potrebna kako bi omogućili nesmetan rad institucija BiH.

Evidentno je da skromni rezultati rada institucija BiH nimalo ne utiču na neskromne zahtjeve za njihov rad i održavanje i da nema štednje kod trošenja budžetskih para.

Tako su s tim ciljem u narednoj godini planirali renoviranje restorana i kuhinje u prizemlju zgrade Predsjedništva BiH. Time bi, kažu, riješili problem posluženja obroka za uposlene.

Planirano je oko 150-200 obroka dnevno. Za ove potrebe Služba je navela da je neophodno osigurati 160 hiljada KM.

Planirano je i otvaranje restorana i kuhinje u novoj zgradi Službe za poslove sa strancima u kojoj bi se služilo oko 150 obroka dnevno.

Za sada tu radi samo bife. Ovaj plan postoji već duži niz godina, no mi ga uvrštavamo svake godine, jer postoje opravdani razlozi za ostvarenje istog – navodi se u zahtjevu.

Za kružna vrata 70.000 KM

Služba zajedničkih poslova institucija je spremna i za nabavku „kružnih“ vrata na u ulazu u Zgradu prijateljstva Grčke i BiH. Cijena vrata je, kako navode, 70.000 KM.

Svi koji redovno posjećuju zgradu Parlamentarne skupštine BiH bilo tokom ljetnih ili zimskih mjeseci znaju da je zgrada dobro „rashlađena“ ljeti i da klima uređaji rade „punom parom“.

No, izgleda da ima nekih problema u radu tih uređaja, jer Služba zajedničkih poslova planira zamijeniti sistem klimatizacije u toj zgradi što će budžetske korisnike koštati „samo“ milion maraka, prema prvobitnom planu.

A znamo iz iskustva, kad naši vlastodršci planiraju cijene da one po realizaciji mogu narasti i do duplog iznosa od planiranog.

I u objektu institucija BiH u ulici Đoke Mazalića u Sarajevu, gdje se nalazi Direkcija za evropske integracije, Služba namjerava ugraditi sistem klimatizacije po cijeni od 450 hiljada KM.

Za dva službena vozila, od kojih je za jedno navedeno da je specijalizovano, Služba je navela da joj je potrebno ukupno 140 hiljada maraka.

Za nabavku UPS sistema u institucijama BiH planirano je da se plati 70 hiljada KM. Inače, UPS sistem je u suštini rezervno napajanje električnom energijom u slučaju nestanka struje. Oko 140 hiljada KM namjerava se potrošiti za nabavku i ugradnju liftova.

Oko 35 hiljada KM u narednoj godini planira se potrošiti na dodatne računare i monitore za potrebe institucija BiH.

Novi namještaj i ćilimi

Služba je navela da će 156 hiljada maraka potrošiti za nabavku namještaja, a 15 hiljada za nove ćilime.

Zanimljivo je da je navedeno i da je potrebna nabavka kante (pepeljare) sa “inox poklopcem od granitnog kamena“ po cijeni od 1.000 KM.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH pohvalila se i da konstantno radi na poboljšanju ugostiteljskih usluga, kvalitetu ponude, te njenoj raznovrsnosti u restoranima koji pružaju usluge u objektima institucija BiH.

S tim ciljem planiraju obnoviti i ugostiteljsku opremu.

Poznato je da se uposlenici institucija, naročito izabrani i imenovani zvaničnici s enormnim primanjima, u restoranima u institucijama hrane po najjeftinijim cijenama.

Stoga ne čudi da u odnosu na broj prodatih obroka i proizvoda sektor za ugostiteljstvo u Službi ostvaruje prihod od samo oko 1,6 miliona KM na godišnjem nivou.

Inače, revizori su finansijskim izvještajima Službe za zajedničke poslove institucija BiH za prošlu godinu dali mišljenje s rezervom.

(Raport)Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno

LM