Zenica

VIDEO+FOTO: Obilježeno 830 godina Povelje Kulina bana u Zenici

Historičar nisam, ali usudit ću se i na ovom mjestu reći da 29. august 1.189. godine i nastanak Povelje Kulina bana nije rodni list naše države BiH, nego snažno, materijalno, odnosno pisano svjedočanstvo o postojanju naše države i prije samog nastanka Povelje. Današnji dan nije dan rođenja, nego dan potvrde, ne samo o postojanju države, nego i svjedočanstvo o njenoj onovremenoj zrelosti i sposobnosti da bude svoja i ničija drugo do svoja – poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na Centralnoj manifestacija obilježavanja 830. godišnjice objave Povelje Kulina bana u novouređenom Parku “Kulin ban” na Bilinom polju u Zenici.

Napomenuo je kako prije 830 godina srednjovjekovna država Bosna nije samo naprasno nastala pa, odmah po rođenju, bila u stanju, kao institucija, sklapati ugovore s drugim državama.

– Ona je, dakle, i prije toga postojala i razvijala se – institucionalno, ekonomski, kulturološki i demografski, upravo do tog stepena suverenosti koji je demonstriran 29. augusta 1.189.godine. Nastanak Povelje Kulina bana, koja je pomenimo i to, pisana autentičnim bosanskim pismom bosančicom, govori o snazi tadašnje države Bosne, koja je iako raspeta između Istoka i Zapada, našla svoje mjesto pod nebom – podsjetio je Komšić, koji je zajedno sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem pokrovitelj ove manifestacije.

Već tada je bh. država, dodao je, bila u mogućnosti da drugoj državi, u tome slučaju dubrovačkoj i njenim trgovcima garantira slobodu trgovine, slobodan i nesmetan prolaz trgovaca.

– Bila je, dakle, u stanju da garantira sigurnost onima koji ovdje dolaze da posluju i sarađuju. Šta nam to govori drugo do osim o stabilnosti koja je tada u takvim uslovima uspostavljena, o stabilnosti i sigurnosti, o onome čemu mi i danas težimo, što je nužan preduslov bilo kakvog ekonomskog napretka i saradnje, kako unutar države tako i saradnje sa drugim državama iz regiona i svijeta – istakao je Komšić.

Kulinova garancija dubrovačkim trgovcima i dubrovačkoj državi, smatra predsjedavajući Komšić, svjedoči o samopouzdanju i osjećaj moći koja je u to vrijeme vladala na ovim prostorima.

Ali, za bilo kakvu saradnju, istakao je Komšić, potrebno je najmanje dvoje, a srednjovjekovna država Bosna bila je potrebna onakvom Dubrovniku, a onakav Dubrovnik je bio potreban Bosni.

– Kao prvi susjedi, Bosna i Dubrovnik naslanjali su se jedni na druge. Naravno, ne iz neke pretjerane ljubavi, nego, kao dvije države, iz obostranog interesa. Nisu, kao što se to, nažalost, danas i suviše često ovdje dešava, podrivali jedni druge, gledajući ko će kome nanijeti veću štetu, ko će koga prevariti i posegnuti za onim što mu ne pripada, nego su predvođene svojim vodstvom radile ono što su najbolje u tome trenutku mogle – kazao je Komšić.

Takav međususjedski odnos, kazao je Komšić, postavio je temelj napretka i jedne i druge države.

– Nikada srednjovjekovna Bosna ne bi u daljnjoj svojoj historiji uspjela da razvije saradnju i uspostavi odnose sa većim silama, da u svojoj ranijoj fazi postojanja, sa Dubrovačkom republikom nije stvari postavila na zdrave noge. Niti bi se Dubrovnik razvio do trgovačke sile da sa svojim prvim susjedom odnose nije regulisao upravo na onaj način kako je to zapisano u Povelji čije obilježavanje danas proslavljamo – smatra Komšić te je poručio kako svi u BiH i susjedstvu još uvijek imaju šta naučiti iz ove Povelje.

– Bilo bi dobro, s vremena na vrijeme, proučiti političku vještinu naših predaka. Jer, kako drugačije, nego izuzetnim političkim umijećem i diplomatskom vještinom, nazvati sazivanje Svebosanskog sabora od strane Kulina bana 1.203. godine, ovdje, na Bilinom polju. Opštim proglasom umirena je rimska kurija, koja je, u dosluhu sa ugarskim kraljem i nedobronamjernim bosanskim susjedima – kazao je Džaferović te podvukao kako put Bosne nikada nije bio na štetu drugih.

– BiH je imala državnost i sudsku vlast kada to mnogi drugi nisu imali. Na to treba da budemo ponosni. I danas, kada se na BiH vrše ataci i nastraji, ovo je prilika da svima poručimo da nikada u tome neće uspjeti. Pozivamo one, unutar BiH, koji bi da dodatno dijele BiH, koji bi da urušavaju državne institucije, da se kane toga posla – upozorio je član bh. predsjedništva.

Susjednim zemljama, Srbiji i Hrvatskoj, poručio je da imaju obavezu da štite suverentitet i teritorijalni integritet BiH te da im je to jedina obaveza koja proizilazi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma…

– Neka poštuju BiH, makar onoliko koliko BiH poštuje njih – poručio je Džaferović.

Izrazio je nadu kako će naći rješenje da se jedan od primjeraka Povelje Kuluna bana vrati u BiH, “tamo gdje je napisan i gdje teba da stoji”.

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem