Zenica

VIDEO+FOTO: obilježeno 828 godina povelje Kulina bana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
VIDEO+FOTO: obilježeno 828 godina povelje Kulina bana – U povodu obilježavanja 828. rođendana povelje Kulina bana Forum građana Zenice organizirao je danas prigodan kulturno-umjetnički program u parku kod istočne tribine stadiona Bilino polje. Već po tradiciji ova se manifestacija održava pod sloganom “Od Kulina bana i dobrijeh dana”.
Pogledajte video zapis sa manifestacije:

Nakon prigodnih obraćanja predsjednika Foruma građana Tvrtka Mišanovića i predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmina Duvnjaka, održan je muzičko-poetski program u izvođenju zeničkih muzičara i glumaca, promocija replike Povelje na svili, promocija kataloga likovne kolonije “Stara Bosna”, te prezentirana izložba slika na temu “Stara Bosna” (BZK “Preporod”).
Tvrtko Mišanović, predsjednik Foruma građana Zenice, rekao je, kako se sjećanje na Kulina bana obilježava svake godine, dva puta godišnje na istom lokalitetu. Osim godišnjice Povelje Kulina bana, u parku kod stadiona Bilino polje obilježava se i godišnjica Bilinopoljske izjave, koja se dogodila 8. aprila 1203. godine upravo na ovom lokalitetu.

„Kao i svake godine, 29. augusta obilježavamo sjećanje na Kulina bana, na nastanak Povelje Kulina bana koja dokazuje dugogodišnju državotvornost Bosne i Hercegovine. To radimo ovaj put zajedno sa BZK ‘Preporod’ te se održava izložba radova sa likovne kolonije ‘Stara Bosna’, a tom prilikom izdan je i katalog radova. Drago mi je što je ovaj dan i kanton prepoznao, te se obilježava kao Dan Zeničko-dobojskog kantona, te svim građanima čestitam ovaj dan. Svake godine napravimo pomak, inovaciju, i ove godine smo napravili jedan suvenir, to je replika Povelje Kulina bana urađena u svili, praktično identične veličine kao i original i nadam se da će se taj suvenir naći na brojnim zidovima firmi, stanova, ali i škola. Svaki put imamo inicijative, kao inicijativa da se ovaj park zove Park Kulina bana, po našoj inicijativi bulevar ima ime Kulina bana te smo poslali inicijativu da jedan od tunela na zaobilaznici oko Zenice dobije ime Kulin ban“, rekao je Mišanović.

 Ova manifestacija se organizuje i u sklopu obilježavanja 25. godišnjice osnivanja Foruma građana Zenice kao i Dana ZDK. Pogledajte foto galeriju sa skupa:


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno