Kultura

VIDEO+FOTO: Nova neobična premijera u BNP Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Nova neobična premijera u BNP Zenica – Povodom premijerne izvedbe predstave „If Someone Speaks, It Gets Lighter“, autorskog projekta Thomasa Steyaerta i ansambla predstave, danas je održana konferencija za medije na kojoj su učestvovali direktor Hazim Begagić, umjetnička direktorica Lajla Kaikčija, teatrolog Nedžad Fejzić, autor predstave Thomas Steyaert, kostimografkinja Irma Saje, te glumice i glumci iz ansambla predstave Sabina Kulenović, Ermina Nišić-Kurevija, Enes Salković i Zlatan Školjić.

Povodom premijerne izvedbe predstave „If Someone Speaks, It Gets Lighter“, autorskog projekta Thomasa Steyaerta i ansambla predstave, danas je održana konferencija za medije na kojoj su učestvovali direktor Hazim Begagić, umjetnička direktorica Lajla Kaikčija, teatrolog Nedžad Fejzić, autor predstave Thomas Steyaert, kostimografkinja Irma Saje, te glumice i glumci iz ansambla predstave Sabina Kulenović, Ermina Nišić-Kurevija, Enes Salković i Zlatan Školjić.  Direktor Begagić se na konferenciji za medije zahvalio glumicama i glumcima iz ansambla predstave, koji su i ovoga puta pokazali svoju spremnost na nove repertoarske izazove.

Istakao je, također, da su članice i članovi ansambla vrlo smjelo pristupili ovom novom eksperimentalno-istraživačkom projektu, koji je Bosanskom narodnom pozorištu ponudio dugogodišnji saradnik iz Belgije Thomas Steyaert.

Istaknuvši svoje veliko zadovoljstvo povodom predstavljanja prve ovosezonske premijere za odrasle, umjetnička direktorica Lajla Kaikčija je izjavila da se radi o nečemu sasvim drugačijem i potpuno novom teatarskom projektu, koji je eksperimentalne prirode,  jer se sama ideja Thomasa Steyaerta činila vrlo inspirativna i izazovna, stoga je Bosansko narodno pozorište Zenica i odlučilo da svojoj publici priredi jedinstveno iskustvo.

Na konferenciji za medije, autor projekta, koji potpisuje ideju, koncept, režiju, dramaturgiju predstave, Thomas Steyaert je izjavio se ovoga puta ne radi o klasičnom pristupu teatru, nego se radi o interaktivnoj koreodrami sa elementima modernog plesa, gdje je publika direktno uključena u samu predstavu. „If Someone Speaks, It Gets Lighter“ je priča o usamljenosti i samoći, kojoj je, kako je Steyaert izjavio, prethodio proces čitanja, slušanja muzike i istraživanja. Stoga, publika može očekivati nešto sasvim novo.

Teatrolog Nedžad Fejzić je izjavio kako je performativno pozorište u Zapadnoj Evropi česta pojava, te da se performativ javlja šezdesetih godina prošlog stoljeća, a tek kasnije obuhvata teatarsku umjetnost.

Fejzić je, također, ukazao da se u ovom projektu upravo ukazuje na činjenicu da performativ ne dovodi u pitanje riječ nego klasičnu ideju djela, kao završenog objekta, te da je ovakvu vrstu performativa teško tumačiti sa klasičnog hermeneutičkog i semiotičkog aspekta, jer ne postoji čvrst sistem znakova.

Glumice i glumci iz ansambla predstave su iskazali zadovoljstvo povodom realizacije ovog projekta, te istakli važnost samog eksperimenta u pozorištu, kojim se podižu produkcijski standardi teatarske umjetnosti.

Premijerne izvedbe ove predstave će biti upriličene večeras u 19 i u 21 sat.  Predstava se većim dijelom izvodi na centralnom dijelu Velike scene, a pojedini njeni dijelovi u teretnom liftu i na Podrumskoj sceni uz prisustvo i interaktivno učestvovanje u igri maksimalno 11 gledalaca. U predstavi su korišteni dijelovi kompozicija sljedećih autora i muzičkih sastava: Charlie Parker, Billy Joel, Ben Frost, Arvo Pärt, Pan American, Mika Vainio, Gabi Lunca, Amenra.

U predstavi igraju: Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Ermina Nišić-Kurevija, Saša Handžić, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Enes Salković, Snežana Vidović, Siniša Vidović i Uranela Agić-Burina.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA

Velika scena

Sezona 2017/18. (LXVIII) Premijera 720.

Thomas Steyaert & Ansambl

IF SOMEONE SPEAKS, IT GETS LIGHTER

Autorski projekat THOMASA STEYAERTA*

 Kostimografija: IRMA SAJE

Producent: HAZIM BEGAGIĆ

Izvršni producent: DENIS KRDŽALIĆ

Inspicijent: ABIDIN ČOLAKOVIĆ

PREMIJERNA IZVEDBA: 18. 10. 2017.

Predstava se većim dijelom izvodi na centralnom dijelu Velike scene, a pojedni njeni dijelovi u teretnom liftu i na Podrumskoj sceni uz prisustvo i interaktivno učestvovanje u igri maksimalno 11 gledalaca.

Trajanje predstave: 70 minuta

U predstavi se koristi stroboskop u trajanju od 50 sekundi, koji može izazvati napad kod osoba oboljelih od epilepsije.

* Thomas Steyaert je autor ideje, koncepta, režije i dramaturgije predstave, izbora i dramatizacije Murakamijevih proznih tekstova, te arhitekture i likovnosti scenskih prostora, scenskog pokreta, koreografije, izbora muzike i dizajna svjetla.

U kreiranju predstave aktivno je učestvovao i glumački ansambl predstave.

U predstavi su korišteni dijelovi kompozicija slijedećih autora i muzičkih sastava: Charlie Parket, Billy Joel, Ben Frost, Arvo Pärt, Pan American, Mika Vainio, Gabi Lunca, Amenra

Kreacija i izvedba:

SABINA KULENOVIĆ, ANĐELA ILIĆ, ERMINA NIŠIĆ-KUREVIJA, SAŠA HANDŽIĆ, ZLATAN ŠKOLJIĆ, SELMA MEHANOVIĆ, ADIS MEHANOVIĆ, ENES SALKOVIĆ, SNEŽANA VIDOVIĆ, SINIŠA VIDOVIĆ, URANELA AGIĆ-BURINA

Thomas Steyaert

Koreograf, plesač, glumac, performer.

Rođen u Belgiji 1978. godine. Dugogodišnji je plesač i glumac u svjetski poznatoj kompaniji Wima Vandekeybusa, „Ultima Vez“. Od 2008. godine, nakon napuštanja te kompanije, radio je u mnogim zemljama kao plesač, glumac, koreograf, performer.

Sa Raulom Maiom, jednim od svojih najbližih umjetničkih saradnika, razvio je tehniku nereprezentativne fizičke komunikacije među izvođačima. Njegova istraživanja u oblasti savremenog plesa rezultirala su velikim brojem scenskih djela i performansa, te nekoliko videoostvarenja.

Aktivan je, također, kao slikar, fotograf i muzičar. U posljednje vrijeme sarađuje sa sludge-metal bendom “Amenra”.

U Bosni i Hercegovini je nekoliko puta kao koreograf, plesač ili glumac angažiran u teatarskim projektima reditelja Harisa Pašovića, između ostalih i u projektu Ruže za Anu Terezu (Fudbalske priče) H. Pašovića – E. Cluga u režiji Harisa Pašovića, koji je 2011. godine rađen u koprodukciji Est West Theatra i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Kao saradnik reditelja za scenski pokret i koreografiju u projektima BNP-a Zenica učestvovao je u tri navrata: u pripremi predstave Gluha svadba grupe autora u režiji Lajle Kaikčija, Sinovi umiru prvi Mate Matišića u režiji Bobana Skerlića i Moja Fabrika Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić.

Ako neko govori, stvari postaju lakše

Šta je to usamljenost? Šta je samoća? Kako neko postaje usamljen? Zašto osjećamo potrebu da ponekad budemo sami? Šta znači biti usamljen u savremenom društvu? Kako se današnje društvo nosi sa samoćom?

U kontekstu ovih pitanja, publika putuje kroz niz performativnih i pozorišnih aktivnosti. U okviru nekih aktivnosti pozvani su da učestvuju sa izvođačima. Ovakva forma stvara prostor u kojem posmatrač doživljava prisan i lični odnos sa izvođačem.

Slike i dešavanja su nasumično struktuirani, kako bi se izbeglo jasno značenje, ali isključivo zbog toga da bi se predložio ili istražio odnos između subjekta i naracije.

If Someone Speaks, It Gets Lighter – predstavlja događaj koji nameće želju za ponovnim „čitanjem“, kao i želju za prepoznavanjem osnovnih ljudskih vrijednosti i aspekata međusobnih odnosa.

 Thomas Steyaert

(Sa engleskog prevela: Maja Komilija)

Riječ-dvije cijenjenoj publici

Tragajući za novim izazovima u profiliranju repertoara Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, prijedlog za predstavu belgijskog autora Thomasa Steyaerta učinio nam se vrlo privlačan. Kao kuća koja bez straha, već godinama, iznenađuje svoju publiku zanimljivim naslovima, praizvedbama, raznovrsnim adaptacijama i dramatizacijama i u ovom slučaju smo prihvatili izazov i odabrali za nas jedan potpuno novi vid teatarskog izraza. Idući korak dalje, ovaj put očekujemo od publike da i sama postane dijelom predstave, prepuštajući se glumicama i glumcima da je uvedu u priču o usamljenosti i samoći savremenog čovjeka. Ova intimna priča, koncipirana za mali broj gledalaca, istinski je doživljaj za ljubitelje teatarske umjetnosti. Oslanjajući se na godinama građeno povjerenje između našeg ansambla i naše publike, očekujemo da će njihova sinergija proizvesti posebno i nezaboravno iskustvo.

U nadi da ćemo uz ovaj naslov, If Someone Speaks, It Gets Lighter, hrabro i uspješno „osvijetliti“ novu pozorišnu sezonu, želimo da i vi, cijenjena publiko, zaboravite svoje strahove i klasično poimanje teatarske komunikacije i pridružite nam se u ovom nesvakidašnjem uprizorenju otvorenog srca i uma.

A predstavi želimo dug i uspješan teatarski, posebno festivalski život, za što je prvenstveno i rađena.

Lajla Kaikčija

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno