Kultura

FOTO: “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” u BNP-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” u BNP-u – Uokviru turneje najgledanije bh. dječije predstave “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca”, poslije Sarajeva, Breze i Visokog, danas (subota, 14.10.) ova predstava je odigurana u BNP-u Zenica.

“Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” autorski su rad književnika za djecu Fahrudina Kučuka i reditelja Riada Ljutovića nastao u koprodukciji Narodnog pozorišta i Udruženja Fani. Pred razdraganim mališanima, glumci Narodnog pozorišta iz sva tri pozorišna roda (drama, balet, opera) pokazuju djeci šta je istinska čarolija. Predstava ima za cilj da djeci i mladima približi pozorišnu umjetnost i educira ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva, kao i da im objasni osnovna obilježja ovih vrsta umjetnosti.

Čudovište je otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar. Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom, Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture u pozorište glumci djeci pričaju priču Lutkar i njegova djeca.

Djeca su u svakoj dosadašnjoj predstavi uživala impresionirana divnom glumačkom igrom u kojoj se u ulozi Čudovišta i Svjetliše nalazi živopisna Amina Begović. Majstora Maru i lutkara Taneta tumačio je mladi ali već iskusni glumac Armin Omerović koji je ponudio čitavu skalu duševnih stanja kroz koje prolaze njegovi likovi. Svojom ljupkošću i gracioznom pojavom i sveobuhvatnom glumačkim transformacijama očarala je djecu Mona Muratović u ulogama Dramatike i Brižne. Atmosferu su obojili šarenim koloritom pjesme i plesa, sjajni tenor Iliš Bečei i stilski profinjena balerina Zulejha Kečo.

Glumci Armin Omerović i Mona Muratović su za svoje uloge odnijeli nagradu najboljih glumaca na 3. Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu. Predstavu je režirao Riad Ljutović koji je i u likovnom rješenju postigao magiju koja djecu uvodi u svijet teatra. Generalni partner turneje je BH Telecom koji je još jedanput pokazao da stoji iza kulturnih projekata i umjetničkog stvaralaštva za djecu i mlade.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno