Zenica

VIDEO+FOTO: Mještani Papirne u suzama čekaju završetak uviđaja, Kasumović obećao pomoći ugroženim porodicama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Mještani Papirne u suzama čekaju završetak uviđaja, Kasumović obećao pomoći ugroženim porodicama- Mještani Papirne koji su ostali bez krova nad glavom nakon požara na zgradi koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine večeras će prespavati u alternativnim smještajima, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Desetak porodica koje su ostale bez krova nad glavom još uvijek se nalaze ispred zgrade gdje čekaju završetak uviđaja kako bi ušli u svoje stanove i uzeli lične dokumente i stvari prije odlaska na neku drugu lokaciju gdje će boraviti sigurno u narednim mjesecima dok se šteta ne sanira.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je posjetio mještane Papirne te kazao da će ova situacija sigurno potrajati jer se radi o zgradi koja je djelimično u vlasništvu Rudnika mrkog uglja, privatnom vlasništvu, a uz to je i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

“Ovo je velika tragedija, više od deset porodica je ostalo bez krova nad glavom. Sa pomoćnicima sam danas ovdje jer ove ljude negdje trebamo smjestiti. Ovo neće biti gotovo za mjesec ili dva, ovo će trajati mnogo više. Sada tražimo alterntivu za njihov smještaj, a Grad Zenica će plaćati kiriju gdje oni budu živjeli. Nikoga nećemo ostaviti na ulici”, kazao je Kasumović.

Dodao je da će u ponedjeljak sazvati i održati sastanak s predstavnicima kantona, rudnika i drugih institucija koji imaju veze s ovim objektom kako bi se napravio plan sanacije i definisali dalji koraci jer je čitava zgrada ugrožena zbog starosti i neodržavanja.

Predsjednik kućnog savjeta Papirne Ferhat Vardo je kazao da je požar neočekivana stvar, ali i očekivana s obzirom na dotrajalost objekta i uvjete u kojima su ljudi živjeli.

Uzrok požara još uvijek nije poznat, a uviđaj još uvijek traje te se utvrđuju sve okolnosti dok mještani Papirne s komšijama sjede ispred zgrade i prisjećaju se kobne noći.

“Ja sam s kćerkom u pola tri istrčala napolje. Zamotala sam je u jorgan i samo smo izašle vani. Ništa nisam ponijela sa sobom”, kazala je majka četverogodišnje djevojčice.

Krovna konstrukcija zgrade u potpunosti je uništena kao i nekoliko stanova, a veliki broj njih je uništen prilikom gašenja vatre zbog velike količine vode koja se slijevala u niže spratove.

Autor: E.Mehić/klix.ba

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno