Zenica

VIDEO: Izletište Smetovi kod Zenice veliki turistički potencijal

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izletište Smetovi kod Zenice veliki turistički potencijal- Na samo desetak minuta od Zenice se nalazi poznato izletiste Smetovi. Unatoč prirodnoj divljoj ljepoti neiskorišteni turistički potencijal, stara infrastruktura i nedostatak smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta do sada je bila jedina mana, koju su većinom vrijedni entuzijasti godinama pokušavali nadomjestiti. Sada je došao red i na vlast da od lokalnog izletišta, naprave jedno od najpoželjnijih turističkih destinacija na području Srednje Bosne.

Na visini od 1.025 metara Zenicu čuvaju obodi najposjećenije destinacije svih Zeničana, planine Smetovi. Unatoč prirodnoj gorštačkoj ljepoti, kako bi ova planina od lokalnog izletišta, postala značajna turističkih destinacija potrebno mnogo ulaganja pogotovo u smještajne i ugostiteljske kapacitete. Središnji plato u sklopu kojeg se nalazi sportski tereni, dječije igralište i nažalost samo jedan ugostiteljski objekt predstavlja za hiljade Zeničana jedino sklonište od teškog zeničkog smoga. Prema riječima posjetioca, koje smo zatekli na ovoj planini prije same infrastruktre treba prvo mijenjati svijest pojedinih nesavjesnih građana

ANKETA

“Stalno nešto obećavaju napravit će. Ja kako znam, 20 godina, te žičara, te ovo, te ono. Druga stvar, ne znam šta da napravi, ovdje narod navikao smeće bacat, napravi mu gore kućice za sjedenje, njemu nestane uglja, pođe kućicu ložit – to je naša kultura”

“Stanje može biti puno bolje, evo vidite da su već postavili nove klupe, nove stolice, ali već su neke devastirane”

“Ne mogu da shvatim ove ljude koji dolaze da se nadišu čistog zraka, ovo je kao vazdušna banja, ali naprave problem poslije svog boravka”

Planinarsko društvo “Željezara” duboko u unutrašnjosti borove šume, iako uz zastarjelu infrastrukturu, djeluje već dugi niz godina na očuvanju zimskog turizma.

Upravo na ovom mjestu su mnogi Zeničani pravili svoje prve korake na skijama, ali danas većina njih ide na kilometrima udaljenje planine, kako bi osjetili čari zime, jer na ovom sve kao da je zamrznuto u 80-im godinama prošlog stoljeća, a već decenijama nefunkcionalni ski lift stoji samo kao podsjetnik na to kakav zimski turizam su nekada imali Smetovi.

Glavni zaštitnik ekosistema Smetova, čak i kada su svi od njega odustali, je Savez izviđača općine Zenica. Raznim projektima na očuvanju i unapređenju prirode dobili su čast da upravo oni upravljaju budućom Eko kuća sa botaničkim vrtom, čija je izgradnja planirana u ovoj godini. Kamen spoticanja u razvijanju ozbiljnijeg zimskog turizma sa prikladnim stazama, izviđači vide u nadomorskoj visini.

EDIN ŠARIĆ, Savez izviđača Zenica

“Problem je što su Smetovi relativno nisko. Mi ne bi mogli se upustiti u vjerovatno u izgradnju nekih ozbiljinijih ski centra, ali mislim da dva, do tri neka manja bebi lifta da djeca ne moraju za osnovne početke učenja skijanja ići u druge gradove”, rekao je Šarić.

Jedna od najdražih atrakcija za mališane je i nedavno otvoreni Konjički klub i zoološki vrt sa preko 400 domaćih životinja. Mnoge zeničke škole i vrtići upravo na ovom mjestu upoznaju djecu sa životinjama koje se danas najčešće viđaju još samo u slikovnicama.

Iz svega prikazanog možemo vidjeti, da su većina dosadašnjih ulaganja finansirana sredstvima pojednih entuzijasta i zaljubljenika prirode, koji se zaista mnogo trude da ovo izletište bude uz korak sa ostalim, ali nekada sam pogled na uništene klupe, česme i vrlo često razbacano smeće daje i dojam da mi kao cjelokupno društvo još nismo spremni na te korake. U konačnici, u prirodi nema osvete ili kazne, već samo možemo očekivati posljedice.

Autor: BHRTStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno