Rukomet

VIDEO+FOTO: Međunarodni rukometni turnir RUKOMET U SRCU

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Međunarodni rukometni turnir RUKOMET U SRCU – Narednog vikenda, Zavidovići, Žepče i Maglaj domaćini su četvrtom po redu Međunarodnom rukometnom turniru „Rukomet u srcu“, pa je povodom toga u prostorima RK Žepče održana press konferencija.

Novinarima su se obratili voditelji turnira Haris Galijašević, Darko Andrijević i Ismir Brkić komesar turnira i EHF delegat Vladimir Jović te predstavnici sve tri škole rukometa Faris Čolaković, Stjepan Keškić i Benjamin Brkić.

Nakon tri uspješne godine sa sigurnošću možemo reći da će četvrto izdanje turnira „Rukomet u srcu“ Zavidovići, Žepče, Maglaj 2017, biti jedan od najkvalitetnijih i najkonkurentnijih omladinskih turnira u regiji.

Na ovom turniru učestvuju velika rukometna imena, gospodine Galijašević, vjerujemo da nije bilo jednostvno dovesti sva ta imena u Zavidoviće, Žepče i Maglaj:

-Nije bilo lako dovesti ovako kvalitetne klubove, ali ti svi klubovi koji su učestvovali i neki novi koji nam prvi put dolaze na turnir su prepoznali naš rad i naš turnir, tako da ove godine po nekom našem mišljenju, ovo je zaista do sada najkvaliteniji turnir. Ove godine učestvuje i najviše učesnika tako da sa pravom možemo da kažemo da smo jedan od najboljih turnira u regionu za omladinske kategorije. Ove godine ukupno imamo 20 klubova na turniru, uključujući i tri domaća kluba. Pored domaćina turnira, učestvuju zaista kvalitetni timovi i timovi iz samog vrha svjetskog rukometa, prije svega Veszprem Telecom iz Mađarske, Vardar Skoplje iz Makedonije, Crvena Zvezda i Novi Beograd iz Srbije, Dambo Crvenka, Urbanscape Loka Škofija Loka, Jeruzalem Ormož, klubovi iz Slovenije, rukometni klub Metković. Tu su i najbolje škole rukometa iz naše zemlje, prije svega tu je i Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine koja se okuplja na našem turniru, RK Izviđač Ljubuški, RK Sloga Doboj, RK Lokomotiva Brčko, RK Bosna Visoko, ŠR Čelik-Junior Zenica, ŠR Sedmerac Sarajevo, RK Radnički iz Goražda, RK Kozara Mlijekoprodukt.

Preko 800 učesnika na turniru, gospodine Andrijević, logistika iza cijelog tog projekta je morala biti jako velika:

-Što se tiče same logistike i samih sponzora, taj dio ove godine je mnogo bolji nego u prve tri godine. Četvrti po redu turnir „Rukomet u srcu“ je dobio puno razumjevanja, u prvu ruku naši načelnici, gospodin Hašim Mujanović iz Zavidovića, gospodin Mato Zovko iz Žepča i gospodin Mirsad Mahmutagić iz Maglaja. Pored načelnika ove godine novitet je i angažman Vlade Zeničko-Dobojskog kantona na čelu sa premijerom Galijaševićem koja je prepoznala naš rad, i koja nam je pomogla da ovaj turnir i sama organizacija proteknu u jednom jakom lijepom i ugodnom tonu. Moramo spomenuti i ministra za sport i kulturu gospodina Sinanovića a takođe moramo spomenuti i Skupštinu Vlade Zeničko-Dobojskog kantona.

Gospodine Brkić, šta je ponukalo Maglajlije da se pridruže ovom projektu:

-Rukometni klubovi Krivaja i Žepče su započeli jednu jako lijepu rukometnu priču, a mi smo prepoznali volju i želju organizatora da svake godine rade na podizanju kvaliteta samog turnira, tako da smo u razgovorima sa voditeljima turnira donijeli odluku da se uključimo u samu organizaciju turnira. Uključili smo se maksimalno sa voljom i željom da sa svoje strane pomognemo da turnir podignemo na još jedan viši nivo, da gosti koji dolaze u sva tri grada da se osjećaju dobrodošlim, da turnir ojača, te da zaokružimo jednu pozitivnu sportsku priču a ja mislim da je rijetkost u regionu da tri grada budu domaćini jednom ovakvom lijepom projektu.

Gospodine Jović možete li nam nešto više reci o sudijskim imenima koja će suditi ovaj turnir:

-Moji kontakti sa organizatorima turnira teku nekad od kraja prethodne godine kada smo dogovorili da napravimo jedan kalendar događaja u kojima smo odredili faze organizacije turnira. Sa zadovoljstvom ističem, da su sve faze završene na vrijeme, a što se tiče suđenja, već na samom početku smo dogovorili da zbog poboljšanja kvaliteta turnira, turnir će suditi devet sudijskih parova, od koji su tri para EHF sudije sa dugogodišnjim iskustvom na evropskoj sceni, braća Konjičanin, Arnautović-Jović i Praštalo-Todorović. Iza ova tri međunarodna para stoji nekoliko svjetskih i evropskih prvenstava u omladinskim kategorijama. Pored njih tu su i sudije Premijer lige BiH, Božić-Slipac iz Novog Travnika, Grbić-Taletović iz Brčkog i Gradačca. Tu su takođe i sudijski parovi iz gradova domaćina, Širić-Mulahasanović, Kadić-Tursić, Čaušić-Muratović, Murtezanović-Mulabdić. Osim suđenja na turniru će biti i delagati, kolegica Arijana Vojić, EHF delegat i jedini predstavnik BiH na proteklom evropskom prvenstu u Švedskoj, Haris Bradarić i Darko Andrijević dugogodišnji sportski radnici.

Stjepane ti već imaš iskustva sa turnira „Rukomet u srcu“, kako ti izgleda sa igračke strane?

-Mi očekujemo kao i prethodnih godina puno dobrih utakmica, jer ove godine nam dolaze jako dobre ekipe, i naravno očekujemo da ponovimo ili čak nadmašimo prošlogodišnji uspjeh.

Farise, kako se Krivaja pripremala za ovogodišnji turnir?

-Nadamo se uspjehu i da ćemo steći nova prijateljstva.

Benjamine, po prvi put učestvujete na ovom turniru, kakva su vaša očekivanja?

-Što se tiče naše igre, spominjali smo to par puta i na treninzima kroz razgovor. Mi u Maglaju nećemo mjenjati svoju igru, u svaku utakmicu ulazimo sa visokim moralom.

Na pitanje da li je obavješten Rukometni savez Bosne i Hercegovine o turniru, iz organizacionog  odbora su pojasnili da je Rukometni savez BiH stao iza ovog turnira, a najbolji pokazatelj za to je okupljanje omladinske reprezentacije BiH, te kao specijalni gost najavljen je selektor A tima gospodin Bilal Šuman. U narednom periodu organizacioni odbor u saradnji sa savezom radit će na tome da turnir „Rukomet u srcu“ uđe u zvanični kalendar EHF-a.

Napominjemo da je turnir „Rukomet u srcu“ na rasporedu 21. 22. i 23. dakle u dane petak, subotu i nedelju.

Video sa press konferencije



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno