Kultura

VIDEO+FOTO: Jeste li ikada bili na snimanju filma? Zavirili smo na set Mustafićevog “Paviljona” i provjerili šta rade

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije mjesec je u Zenici počelo snimanje filma “Paviljon” Dine Mustafića koji je okupio sjajnu regionalnu glumačku ekipu, a ovih dana padaju posljednje klape. Portal Klix.ba ekskluzivno donosi atmosferu sa snimanja iz hotela Internacional koji je ponovo “oživio” nakon mnogo godina.

Bez previše medijske pompe najbolji regionalni glumci koje je okupio bh. redatelj Dino Mustafić već mjesec u napuštenom hotelu Internacional snimali su film o buntu u domu za stara lica. Film “Paviljon” oživio je, na nekoliko dana, zapuštene prostorije hotela “Internacional”, ali i temu koju svi guramo pod tepih, a to je život osoba treće starosne dobi.

Novinar portala Klix.ba danas je posjetio set filma “Paviljon” gdje ovih dana padaju posljednje klape, a glumačka ekipa polako se rasipa s obzirom na završeni angažman.

Šerbedžija: Sjajna ekipa, Mustafić me oduševio

Posljednji dan snimanja danas je bio Radetu Šerbedžiji, koji je bio, kako smo pisali ranije, rado viđen gost u Hotelu Zenica gdje je čitava glumačka ekipa odsjela, ali i u drugim objektima u Zenici. O glumačkoj ekipi i prvom angažmanu sa Dinom Mustafićem imao je samo riječi hvale.

“Bilo je divno, dugo nisam bio u ovako sjajnoj ekipi. Dino Mustafić je u formi, prvi put radimo zajedno i oduševio me je kako je pametan i strpljiv. Ovo je sjajan tekst, sjajna crna komedija i satira na život i društvo u kojem živimo. Ima velike uskličnike u tekstu. Kao glumačka ekipa smo, vjerujem, bili odlični i film će biti jako dobar”, kazao je Šerbedžija za Klix.ba .

Prije nekoliko dana Rade je na poklon dobio i zlatnik Kulin bana od Foruma građana Zenice, a imao je priliku i prošetati gradom, razgovarati s ljudima i upoznati Zenicu.

“Imao sam i omiljene lokacije u Zenici, u restoranu Dubrovnik i u restoranu Oliv su odlična vina, a uvijek pijem samo dobra vina. Posjetio sam i ćevabdžinice ‘Kod Seje’ i ‘Salčinović’, a dobra je i ‘Piccollo'”, kazao je Šerbedžija.

Snimanje u Hotelu Internacional i Hotelu Zenica

Osim u Zenici, na lokacijama Hotela Internacional i Hotela Zenica, film je već ranije sniman i u drugim bh. gradovima, a posljednje klape cjelokupnog filma bi trebale biti snimljene do kraja godine dok bi čitava postprodukcija i montaža trebali biti gotovi do ljeta 2024. godine.

Dino Mustafić, bh. reditelj filma “Paviljon”, za Klix.ba  je kazao da je produkcioni plan ispunjen te da su sa velikim zadovoljstvom u Zenici.

“Sa zadovoljstvom smo u Zenici. Film smo snimali jednim dijelom u Sarajevu, Tuzli, Lukavcu, a najveći dio filma snimamo u Zenici i to mi je drago jer je posljednji dugometražni film snimljen 60-ih godina “Uzavreli grad”. Drago mi je što je Zenica postala zanimljiva za snimanje mnogima jer sam čuo da bi i nastavak serije ‘Kotlina’ trebao biti sniman u Zenici”, kazao je Mustafić.

Rad sa glumačkom ekipom na ovom filmu za Mustafića, kako se moglo vidjeti i danas, predstavljao je istinsko zadovoljstvo i odmor.

“Ova glumačka ekipa je sjajna, obuhvatili smo cijeli prostor bivše Jugoslavije, respektabilna je i mnoge od njih poznajem s platna. S nekima od njih sam radio u pozorištu i uvijek sam nekako polazio od toga da je važne priče bitno ispričati na filmu. Ovo je važna priča, priča koja govori o generaciji koja je na društvenoj margini zaboravljena i prema kojoj smo nepravedni. Kada vide da je nepravda prelila čašu, pravdu uzumaju u svoje ruke”, kaže Mustafić de dodaje da je ovo film o skupini ljudi u zatvorenom prostoru koji se urušava iznutra i spolja i koji ne na meti onih koji korporativnim kapitalom kidnapuju živote običnih ljudi.

Mustafić: Hotel Internacional je arhitektonski biser

Dino Mustafić je “oživio” hotel Internacional koji je već dosta vremena na prodaju kao stečajna imovina Željezare Zenica. Ovaj biser, kako ga naziva Mustafić, zasijao je bar na nekoliko dana. Odisao je smijehom, ljudima svima poznatim, koji su i ranije boravili u njemu, a postoji nada i Mustafića da će oživjeti na duži period.

“Hotel je izuzetan i arhitektonski je biser. Nadam se da će uskoro biti poznat po čemu je i bio u cijeloj Jugoslaviji. Ovo je divan filmski set. Ovdje smo imali sve lokacije kada je u pitanju priča o našem Paviljonu. Imali smo divnu saradnju sa Željezarom koja nam je dala ovaj objekat na korištenje”, ističe naš sagovornik.

Ovo je prvi put da Mustafić sarađuje sa Radetom Šerbedžijom, iako se dugo vremena znaju.

“Rade je jedan od najvećih glumaca. Dugo se poznajemo, sretali smo se različitim prilikama. Iza nas je prijateljstvo i sretan sam da smo to krunisali radom na filmu. Nije slučajno jedan od onih glumaca koji je napravio karijeru i van naših granica. Ne poznajemo generacijske prepreke. Ovo je nešto što je uobičajno. Ovdje je sinteza iskustva i mladalačke energije, glumci srednje dobi, glumci BNP Zenica su sami po sebi brend po kompaktnosti, koherentnosti i uvijek mi je bitno da sam okružen dobrom ekipom”, zaključio je Mustafić.

Kaže da je film novac za snimanje dobio još 2019. godine te da se nada da će finansijska računica biti zaokružena dodatnim sredstvima konkursa i poziva na koje su aplicirali.

Ksenija Pajić i Jasna Diklić: Profesionalna ekipa i nova prijateljstva

Među glumačkom ekipom u Zenici je i Ksenija Pajić, sjajna hrvatska glumica, koja je bila oduševljena pozivom Dine Mustafića.

“Ovo su sjajni glumci koji iza sebe imaju karijere i ovo je meni prilika bila da naučim još nešto novo. Zaista smo se lijepo družili, radili, razmijenili iskustva i saznali smo o našim životima dosta. Sretna sam što sam upoznala Mustafića. Ovaj film je nekako dar s neba za mene”, kaže Pajić koja ima još dva dana snimanja.

Od početka snimanja u Zenici je i Jasna Diklić koja je kazala da je ekipa filma reprezentativna te da je lako bilo raditi sa vrhunskim glumcima.

“Svi ovi glumci su u svom prostoru vrlo značajni i u tom smislu smo napravili ekipu koja je po svim svojim zadacima usklađena i čini mi se da je to jedan od ljepših mojih učestvovanja u filmskom projektu. Ovo je film o jednoj ideji primjerenoj trećoj životnoj dobi. Ljevičarski je, radikalni, human i odgovor na današnja dešavanja u ustanovama koje treba da zbrinjavaju ljude ove dobi i koja nije adekvatna onome što oni zaslužuju. Ovo bi trebala biti osnovna poruka, da se nažalost, ova populacija osmjelila da promijeni nešto u društvenom kontekstu i digne revoluciju”, kaže Diklić za Klix.ba.

Dodala je da je bilo divno raditi s glumcima koji su realizovani i koji nemaju potrebe da se takmiče s nekim već da su svi težili da budu najbolji u odgovaranju glumačkom zadatku.

“Imali smo profesionalnu i drugarsku atmosferu, inspirativnu, i najljepše od svega, dobili smo prijatelje za sva vremena”, dodaje Diklić.

Na kraju razgovora je kazala da je sreća što ih je pratilo lijepo vrijeme tokom snimanja te da je to iskoristila za šetnju Zenicom, razgovaranju s ljudima…

“Razgovarala sam s ljudima, išla u dijelove grada gdje nisam ranije bila, bila sam na pijaci, razgovarala sam s ljudima, svi su htjeli da se fotografišu sa glumicom iz svačijeg dnevnog boravka. Drago mi je kada se fotografišemo, jer su to dobre namjere. Zeničani su prijatni, ne samo prema meni, nego svim učesnicima koji su bili na snimanju filma”, zaključila je Diklić koja posljednju klapu snima 6. oktobra u Zenici.

U snimanju filma u Zenici učestvovali su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, brojni statisti i profesionalci koji su uključeni u proces snimanja filma. Zenica može biti i zahvalna Dini Mustafiću, ali i ponosna što je odabrana za prvi filmski projekat nakon 60 godina, ali sigurno ne i posljednji.

Dok hotelom Internacional odzvanja “akcija” i “stop, kupljeno”, ostaje nada da će i na nekoj od javnih prodaja ovaj hotel biti prodan i da će tačkna na njegovu priču biti stavljena, kao i na filmskom setu, rječju “kupljeno”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno