Kultura

Predstava “Lepa Brena Project” stiže u Zenicu: Od ljubavi do tragedije, simbol Jugoslavije u srcima publike

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hit predstava Bitef teatra ,,Lepa Brena Project” od svoje premijere, koja se desila 2019. godine, izazvala je istinsku pomamu, kako u regionu, tako i u inostranstvu, a napokon je dočekala i bosanskohercegovačku turneju koja kreće 13. novembra u Tuzli, u BKC-u, 14. novembra u Zenici, u BNP-u, 15. novembra u Mostaru, u dvorani HD Kosača, 16. novembra u Sarajevu, u BKC-u, 17. novembra u Banja Luci u dvorani S.D. Obilićevo.

Ulaznice su u prodaji preko sistema Kupikartu.ba.

– Došla sam podržati ovu doista fantastičnu ekipu koja već putuje svijetom promovirajući Lepa Brena Project. Želim istaknuti da je ovaj projekt nastao potpuno neovisno, bez mog ikakvog utjecaja na sadržaj. Četiri fantastične glumice i jedan fenomenalan glumac pokazali su kroz lik Lepe Brene kako se provela tranzicija bivše države. Počašćena sam što je moj lik izabran za inspiracij – istaknula je Fahreta Živojinović, Lepa Brena uoči zagrebačke premijere koja je održana u martu ove godine, a po izlasku iz kazališta, rasplakala se ponesena emocijama.

Kroz spoj glume, pjevanja i plesa, kazališna predstava “Lepa Brena Project” postala je pravi fenomen, donoseći duboke poruke o popularnosti, tragičnom raspadu bivše zemlje i nesretnim sudbinama njenih građana. Ova izvanredna izvedba koja se bavi životom jedne od najvećih zvijezda showbusinessa Jugoslavije, Lepe Brene, sjedinjuje čak pet različitih likova te kroz njih prikazuje složenost i kontradikcije posljednjih četiri desetljeća na ovim prostorima.

Kazališna predstava “Lepa Brena Project” nastala je iz monologa dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar i Vedrane Klepice. Pet lica Lepe Brene maestralno su prikazale četiri talentirane glumice, Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Anđela Jovanović i Jovana Gavrilović, te jedan izvanredan glumac, Vlada Aleksić. Glavni likovi predstave – Brena Graditeljstva, Brena Biznismenka, Brena Pjesme, Brena Jugoslavenka i Brena Seksualnosti – kroz monologe vode publiku u vrstu međusobnog razgovora, istovremeno se povezujući s njom.

Autori naglašavaju da “Lepa Brena Project” nije samo biografska predstava, već dublja refleksija o kompleksnosti i kontradikcijama posljednjih desetljeća ovih prostora. Kroz simbol Lepe Brene, estradne zvijezde koja je nekad osvajala srca cijele Jugoslavije, prikazuju se i društveno-političke transformacije, ponos i bol, razočaranja i nade, te kako se i sama Brenina zvijezda suočila s pritiscima životnih tragedija.

Svaki od pet Breninih likova donosi vlastitu priču. Brena Graditeljstva progovara o današnjem društvu iz perspektive tranzicije, u kojem građani osjećaju svoju nezaštićenost. Brena Seksualnosti nas vodi u sudbinu transvestita koji nastupa kao Brenna u Beču i koji se suočava s vlastitom hrabrošću prihvatanja vlastite sudbine. Brena Biznismenka pokazuje naličje dive i otkriva ljudsku slabost koja može pratiti zvijezde. Brena Jugoslavenka donosi bestidnu sliku rata i njegovih užasa, dok Brena Pjesme pruža mogućnost za promjenu i život dostojan življenja.

Nakon beogradske premijere, kazališna hit predstava “Lepa Brena Project” obara sve rekorde posjećenosti i osvaja srca publike diljem regije. Ova iznimna izvedba privlači gledatelje svih dobnih skupina, uključujući i one koji do tada nisu imali priliku uživati u kazalištu. Ulaznice za ova gostovanja su u prodaji u sistemu Kupikartu.ba. Iskoristite priliku i doživite jedinstveno kazališno iskustvo koje dira srca i potiče na razmišljanje o prošlim vremenima i njihovom odrazu na današnjicu.

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno