Ljudi

VIDEO+FOTO: Batonovi muhabeti o sjećanju na zeničke velikane alime – hafiz Fuad ef. Subašić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Batonovi muhabeti o sjećanju na zeničke velikane alime – hafiz Fuad ef. Subašić – Nezapamćena posjeta „Batonovih muhabeta“ koje KPS „Baton“ i ovu sezonu redovno održava desila se u ponedjeljak. Historijska sala Muzeja grada Zenica bila je tijesna da primi brojnu publiku. Tema ovih muhabeta bila je „Sjećanje na zeničke velikane alime“ gdje su predavači: doc.dr. Esmir Halilović, doc.dr. Halil Mehtić,dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i prof.dr. Fuad Sedić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, govorili o hafizu Fuadu ef. Subašiću.

Hafiz Fuad ef. Subašić rođen je u 5.aprila 1921.godine u Biljanima, općina Ključ. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu.Cijeli svoj radni vijek proveo je kao imam. Počeo je u Jezerskom kod Bosanske Krupe, da bi potom nastavio u džematu Bužim, gdje ga i danas stariji spominju kao „Velikog subašu“. Nakon krajine dolazi u Zenicu u Sultan ahmedovu džamiju, gdje ostaje do 1981.godine kada je i završio svoj radni vijek na mjestu imama. Tada završava hifz i studij orjentalistike na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, izuzetno visokim prosjekom ocjena. Priča se da je jednom ispravio profesora na ispitu, koji je nevoljko prihvatio svoju grešku, a kada je profesor uočio grešku ef. Fuada, on je mirno prihvatio i sebe kaznio pješačenjem do Zenice nakon ispita.

Žudio je za znanjem i znao je sjesti na voz pa put Istanbula, Bagdada, Kaira ili neke druge prisjestonice znanja, da pronađe knjigu ili ono što ga je mučilo u njegovom istraživanju i potom bi se vratio opet u Zenicu. Danima je znao tek nešto malo pojesti, ne stižući pred brojnim knjigama. Sa turskog je preveo Bin bir hadis (Hiljadu i jedan hadis). Ipak, njegovim životnim djelom smatra se prijevod vjerodstojne zbirke hadisa sahihu-l-Buhari, i jedini je koji je ovo kapitalno djelo preveo na bosanski jezik. Moderator ovih muhabeta, profesor Midhat Kasap, najavio je u uvodu da će ovi muhabeti iznjedriti puno lijepih nepoznanica iz života i djela ovog velikog alima. Nakon kraćih crtica iz njegovog života koje je pročitala Belma Dedić, te filma o Fuadu ef. Subašiću, govorili su promotori.

O sjećanju na hafiza Fuada ef. Subašića, ne krijući emocije jer je to njegov tetak po kojem je i dobio ime, govorio je prof.dr. Fuad Sedić, sjećajući se neiscrpne mudrosti i znanja koje je nosio ovaj veliki alim. Doc.dr. Esmir Halilović, koji je uradio svoj magistarski rad baveći se djelom Fuada ef. Subašića, ispričao je da je prelistao i istražio oko 1400 listova rukom pisanih njegovih radova, ali i oko 3000 listova kucanih na pisaćoj mašini. To samo govori o ustrajnosti velikog alima, koji je kako su se svi predavači složili bio izuzetno skroman čovjek. Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, doc.dr. Halil Mehtić imao je sreću da se druži sa Fuadom ef. Subašićem i kako reče da od njega uči, jer se iz svake njegove besjede dalo naučiti puno. Kako reče, bio mu je stručni savjetnik, deniz alim. Brojne su izreke Fuada ef.Subašića koje je to večer Mehtić podijelio sa publikom, i svaka od njih samo čvršće obavezuje da se likom i djelom ovog velikog alima trebaju baviti institucije, u prvom redu Islamska zajednica BiH. Jer kako reče jedna arapaska poslovica „Nema budućnosti narod koji ne poštuje svoje velikane“.

Kada je Halil ef. Mehtić preuzimao dužnost od Fuada ef. Subašića u Sultan Ahmedovoj džamiji, zatekao ga je u zakrpljenom džubetu. Nedugo poslije izjavio je „Ne fali nama uleme, fali nam karaktera“. Kada je 1983.godine krenulo hapšenje uglednih muslimana, hafiz Halil ef. mMehtić je upitao hafiza Fuada ef.Subašića: „Šta se ovo dešava?“ Veliki alim je odgovorio:“ Što se brineš šefe (uzrečica „šefe“ bila mu je omiljena u komunikaciji, op.a.) vazda se pod ključem držalo ono što vrijedi.“

Preselio je na Ahiret 13.juna 1985.godine, u noći lejletu-l-kadr, a ukopan u mezarju pored džamije u Klopču, ispraćen velikom dženazom na pravedniji i ljepši svijet. Svijet kojem je težio svojim radom i ahlakom, svojim ilmom kojeg je nesebično dijelio, iako ga je mukotrpno po svijetu sakupljao. Ovim sjećanjem na velikog alima hfz.Fuada ef.Subašića, „Batonovi muhabeti“ potvrdili su činjenicu da su najaktivniji na polju kulture i očuvanja naše bogate baštine i velikana prošlosti koji su nepravedno gurnuti u zaborav.

Piše:Said Šteta, Video IMLTV

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno