Zenica

VIDEO: Vlada ZDK usvojila Program rekonstrukcije i finansijske konsolidacije Kantonalne bolnice Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici Program finansijske konsolidacije i rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica, za koji će u naredne dvije godine izdvojiti po tri miliona KM – potvrdio je nakon sjednice ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić.

Radi se o aktu kojeg su bili u obavezi usvojiti kako bi ta bolnica dobila od Vlade Federacije BiH 23.000.000 KM, koliko će zeničkoj bolnici pripasti u naredne dvije godine, a po Odluci o konsolidaciji i restruktuiranju bolnica u FBiH.

-Naša je obaveza bila da, u smislu održavanja likvidnosti KBZ-a, u sljedeće dvije godine obezbijedimo iznos od tri miliona KM koji su već ranije bili u budžetu ZDK-a za 2021. i 2022. godinu. Procesom preraspodjele, ta sredstva će umjesto za Covid-19 biti utrošeni u popravljanje likvidnosti KBZ, a što će omogućiti i priliv ovih sredstava od Vlade FBiH bez kojih bi KBZ u budućem periodu bila u vrlo teškoj situaciji – istakao je Jupić.

Kako navodi, cilj je da KBZ i Opća bolnica Tešanj koja je također obuhvaćena pri raspodjeli sredstava za kosnolidaciju, nakon isteka tog perioda budu likvidne te da nesmetano posluju. Vlada ZDK danas je izdvojila i oko milion KM za izmirenje svojih obaveza za nabavku i servisiranje opreme te nekih građevinskih radova u KBZ-u.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac napominje da su bili u obavezi da usvoje Program utroška sredstava koja će im transferirati Vlada FBiH i Vlada ZDK. Izrazio je zadovoljstvo što je kantona vlada kao osnivač KBZ-a, ovim činom ispunila svoje obaveze.

-Uz veliko razumijevanje Vlade ZDK i našeg kantonalnog ministarstva uspjeli smo završiti sve procedure te podijeliti za sljedeće godine sredstva koja ostaju u istom iznosu koji su bili i u ovim covid-godinama. Ta će sredstva biti kao podrška u ispunjavanju određenih obaveza KBZ-a, što će osigurati likvidnost i poslovanje koje će biti u skladu sa zahtjevima ovog programa i sa zakonom – ocijenio je Skomorac.

KBZ će, dodao je, novcima Vlade FBiH oko 20 miliona KM utrošiti za “krupne investicione zahvate koji su potrebni u sljedećem periodu da se, u skladu s već izvjesnim dobijanjem statusa univerzitetske bolnice, podigne i nivo zdravstvene usluge”.

-Podrška od Vlade ZDK bit će usmjerena za finansiranje edukacije doktora, za specijalizacije i subspecijalizacije, a što će svakako značajno pomoći. Mora se zanavljati kadar kojeg je sve manje, a i ovo je veliki doprinos Vlade ZDK za održavanje mladih doktora u državi, a nama stvara mogućnost da ih što više angažiramo te da podignemo nivo zdravstvene usluge. Mi svake godine imamo oko 70 doktora na specijalizaciji – navodi Skomorac.

Finansijska konsolidacija zdravstvenih ustanova, kako je rekao, pokazala je kako neke ustanove u FBiH nisu poštovale obaveze prema radnicima, ali je KBZ izmirila sve obaveze te radnicima platila sve što im pripada.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno