Zenica

FOTO: Forum građana Zenice obilježava trideset godina svoga postojanja i djelovanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostorijama Foruma građana Zenica održana je press konferencija udruženja Forum građana Zenica (FGZ), a povod je obilježavanje tridesetogodišnjice svoga postojanja i djelovanja i događaja povodom tog jubiljeja.

Prisutnim su se obratili Muhsin Ibrahimagić, predsjednik Foruma građana Zenica kao i moderator, Vladimir Franjić, predsjednik skupštine Udruženja FGZ, te Mahir Beganović, član predsjedništva FGZ.

Na pressu je istaknuto da je Forum građana Zenice formiran 1992.godine, kao odgovor građanski orijentisanih patriota na krizu u društvu koja je nastala sa promjenom društvenog sistema, te da Forum, kroz tri decenije djelovanja, prolazi kroz period stalnog dokazivanja i odbrane principa na kojima je formiran.

Društvenim radom u cijelom tom periodu i realizacijom velikog broja projekata, sarađujući na partnerskim principima sa drugim organizacijama civilnog društva, javnim ustanovama i institucijama, davali su i daju doprinos pozitivnim promjenama u Zenici i širem okruženju. Za sveukupni rad dobili su dva priznanja –Plaketu kantona ZDK i Nagradu Grada Zenice.

Predsjednik Ibrahimagić najavljuje događaje, kojim će obilježiti 30 godina FGZ:

-Za ponedjeljak, 28.novembra, u 18 sati u Velikoj sali gradskog vijeća zakazana je TRIBINA pod nazivom: Govor – Razgovor – Dogovor – Društveno okupljanje i povezivanje“ . Učesnici na tribini će biti prof.dr.Nerzuk  Ćurak, FPN Sarajevo, prof.dr.Samir Lemeš, Politehnički fakultet Zenica, doc.dr.Mirza Džananović, Filozofski fakultet Zenica i Velida Kulenović, novinarka Radija FBiH.

Ovom Tribinom nastavljamo sa našom misijom okupljanja i usmjeravanja društvenih institucija i pojedinaca ka postizanju naše vizije: „Grad u koji se dolazi i u kom se želi ostati“. Cilj je da kroz Dovor-Razgovor-Dogovor okupljamo, povezujemo i da gradimo ZENIČKU KOHEZIJU -, istakao je Ibrahinagić.

Skupština sa izložbom zakazana je za srijedu 07.decembra 2022.godine u 18 sati u zgradi Muzeja grada Zenica. O ovoj svečanoj skupštini govorio je Vladimir Franjić, njen predsjednik istakavši da će održati u dva dijela:

-Prvi dio, od 18 sati, će biti svečana skupština na kojoj će se sumirati dosadašnji rad udruženja FGZ. Pozvani su svi osnivači i oni koji su dali veliki doprinos u radu FGZ  u proteklim godinama. Biće dodjeljene nagrade zaslužnim za rad u proteklom periodu: Pozlaćeni medaljon Kulina bana, plakete, počasni član i zahvalnice zaslužnim. U 19 sati otvara se izložba FGZ kroz koju je prikazan rad Foruma građana Zenice.

Bit će promovisan i Kalendar Foruma građana Zenice za 2023.godinu, ZENICA KAKVU VOLIMO. Kalendar sadrži prelijepe fotografije Zenice, a biće dostupan i građanima po cijeni od 5 KM -, kazao je Franjić.

-Izložba će biti multimedijalnog karaktera, ističe Mahir Beganović, i ona će prikazati aktivnosti FGZ, film o Kulinu banu, čimburijada, edukacija članova NVO za pisanje projektnih prijedloga po LOD metologiji, reziklaža nije gnjavaža sa edukacijom učenika osnovnih škola o zaštiti prirode i mnogi drugi projekti koji će biti prikazani kroz izložbu -, kazao je Beganović.

Na poleđini afiše, Naših 30 godina građanskog aktivizma, koju je Forum izdao povodom ovog jubileja, stoji, pored ostalog: „Djelovanjem u okvirima organizacija civilnog društva, na principima participativne demokratije, svako od nas može dati svoj doprinos poboljšanju stanja u našoj Zenici. Budite i vi dio zeničke građanske borbe za bolju budućnost“.

Tekst i foto

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno