Zenica

VIDEO: Tribina “Betonski spavači i Juraj Neidhardt”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Snimak promocije reprinta knjige “Arhitektura Bosne i put u savremeno” autora Juraja Neidhardta i Dušana Grabrijana i javne diskusije “Identitet grada” održane 19.3.2024. godine u Bosanskom narodnom pozorištu. Organizatori događaja su Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, i Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici.

Prije projekcije epizode “Betonskih spavača” emitovano je video obraćanje iz New Yorka Maroja Mrduljaša, jednog od autora Betonskih spavača.

Promotori knjige: Radivoje Mandić (dopisni član ANUBiH-a); Amir Vuk Zec – (dopisni član ANUBiH-a)

Učesnici otvorene diskusije “Identitet grada”:
– Radivoje Mandić (dopisni član ANUBiH-a);
– Amir Vuk Zec (dopisni član ANUBiH-a);
– Saša Ban (Betonski spavači- redatelj),
– Nevenka Šablić (Betonski spavači- scenarist),
– Dana Budisavljević (Betonski spavači- producent),
– Selvedin Avdić (novinar i književnik),
– Mirza Džananović (profesor UNZE) i
– Vedad Islambegović (arhitekt i profesor UNSA).

Prvi put objavljena 1957. godine, “Arhitektura Bosne i put u suvremeno” predstavlja temeljni teoretski okvir i osnovno ishodište savremene arhitekture u Bosni i Hercegovini. Potencijal knjige da otvori novu perspektivu i nagovijesti stvaranje autentičnog regionalnog pravca zasnovanog na poukama i kvalitetama lokalnog konteksta istakao je i Le Corbusier, jedno od najvećih imena moderne arhitekture XX stoljeća, koji je za nju napisao predgovor. Bitno je istaći da izvorni urbanističko-arhitektonski koncept Grada Zenice i knjiga “Arhitektura Bosne i put u suvremeno” dijele zajedničkog autora.

Produkcijska kuća Hulahop d.o.o. Zagreb, dobitnik je Nagrade grada Zenice za 2024. godinu za afirmaciju Zenice i jačanju njenog ugleda u zemiji i svijetu.

Autor: Samir Lemeš



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno