Ljudi

VIDEO: Teška životna priča Omera Bešića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Teška životna priča Omera Bešića- U emisiji „Ispuni mi želju“, koja se emitira na našoj televiziji s ciljem da uz pomoć donatora olakša život i pomogne ljudima u potrebi, voditeljica i urednica Šejla Cocalić je sve vrijeme vodila emotivnu borbu prouzrokovanu empatijom slučajući sudbinu 68-godišnjeg Omera Bešića iz Zenice.

Bešić kao pjesnik je, godinama ranije, gostovao u studiju Hayat televizije. Promovirali smo njegov talenat, dijelili smo osmijeh i pozitivnu energiju. Nažalost, ovoga puta gost je bio drugim razlogom. Ekipu emisije „Ispuni mi želju“ upravo je „kupio“ svojim iskrenim pismom kojeg je napisao na svoj način, iz duše.

Težak penzionerski život prati pogoršano zdravlje

Težak penzionerski život Omera i njegove supruge sveo se na borbu za zdravlje, dok sa druge strane imaju ogroman pritisak troškova običnog života kojeg novčano ne mogu pratiti, iako se trude na sve načine da zarade.

Supruga ima dijabetes ali i probleme sa kičmom, dok Omer borbu vodi sa više bolesti.

Teško je zato što smo obadvoje obolili. Ja isto imam tih bolesti, dvije, tri, razne te bolesti. Ona posebno od šečera, obolila je od kičme. O sebi mogu vam pričati da sam prvo operisao čir na želucu, poslije sam imao posljedice i nekoliko puta išao na to „gutanje sijalice“. To me ostavilo u bolnici po jedno deset dana. Poslije toga kod kuće nisam mogao da jedem sve, doktori su mi rekli šta da jedem, ali najgore je bilo kad što god pojedem imam žgaravicu i štucanje. Desilo mi se da mi nestane daha, kada sam otišao kod doktora i kažem mu situaciju, kaže on meni: „Omere to je dijafragma koja se spustila“, i imam neku kilu i ja prilikom toga svega navečer se probudim, nemam zraka, nemam zraka i onda zapomažem… žena mi vode donese i dođem tako sebi… – prepričava nam Omer i nastavlja:

Šta je najgore bilo, jedne prilike sam ti ja legao u sobu i hoću da zaspim kad puče mi nešto u glavi. Kako mi je u glavi puklo, ja sam pao dole na koljena sa ležaja i zapomagao, žena i sin pitaju šta je, kažem nešto mi puklo u glavi. Odmah u hitnu i prebacili su me tamo u Zenicu. Doktorica mi kaže trebaš za bolnicu, gdje su rekli nije ništa opasno imao si blagi moždani. „To nije ništa, ali ti je nestalo kisika, jesi li se prevrtao naglo“. Nisam, samo mi je došlo puklo u glavi, zanesvijestilo i gotovo, izgubio sam se. I meni je od tada, osam godina, Šejla ne mogu ja na desnoj strani nikako ležati.
Problemi sa prostatom

Kao da problemi već nisu bili dovoljni, sudbina se poigrala sa zdravljem Omerovim. Nakon što je ustanovljeno da mu je oštećena jetra morao je u kratkom roku istu operisati kako ne bi došlo do pojave karcinoma.

Ja imam uvećanu prostatu 35 milimetara. Međutim kada sam išao na te kontrole, meni je izvrsni doktor Šabanović rekao: „Omere odakle si?“. Iz Zenice. „Šta si čekao do sad?“ Je li opasno? „Omere vi imate suženje mokraćnog mjerhura a prostat vam je oštećena i morate ovo što prije ovo operisati“. Navodno se to nametne karcinom. Tako da sam ja kazao da meni tokom mokrenja ima krvi, onda su mi preporučili lijekove koje koristim i malo je ublažilo. Ali nisam se Šejla naspavao evo tri godine, ustajanje svaki sat.

Dok su bili zdravi čistili stubišta

Omer i njegova supruga danas žive u garsonjeri za koju vrlo teško mogu platiti sve račune koji pristižu svakog mjeseca. Standardan život penzionera u Bosni i Hercegovini reklo bi se, ali porodici Bešić dodatno sve otežava pogoršano zdravstveno stanje.

Penzija je počela pristizati tek prije nekoliko godina jer firma u kojoj je radio nije uvezivala staž.

Ja sam penzijcu počeo dobivati tek možda prije 2,5 godine. Zato što je moja firma pod stečaj otišla, a nisu uvezivali staž. Onda sam ja išao kad sam bio zdrav privatno na dnevnice, pa sam sa ženom stubišta čistio dok je i ona bila zdrava. Ovako neko zovne kladionicu očistiti, stan i sve – prisjeća se Omer.
Pokušavali su do novca doći na svaki pošten način.

Ja sam od komšija, ko me zna, dobijao po jednu kesu robe stare i onda sam tu robu, dvije tri kese odnesem, jer sam blizu parka iza jedne posluge, rasrsnica prema Željezničkoj stanici i stadionu i ako nešto prodam. Ali nažalost i tu inspekcija neda – tužnim, tihim glasom završava.
“Ne baca ni narod u kontejner kao nekad“

Da sve borio na sve načine da zaradi dokazuje njegova tvrdnja da je pregledao i kontejnere, u kojima se kako kaže danas više ne može pronaći ništa staro.

Ne baca narod kao što je nekad bacao. Znao sam naći sirovine željeza, i da nađem da je dobra krpa mehka pa onda odnesem jednu vreću u ćevabdžinice pa oni čiste roštilj i onda mi dadnu 4-5 KM. Snalazim se, ali ono je najgore što sve dam za režije „normalne“ plus ove odbitke čak neke stare dugove, još ratni prislonili za grijanje, za vodu, pa tužbe.. Ne može se čovjek nikako izvući.

Omer ima sinove koji imaju svoje porodice i djecu, rade kao konobari a i njima dodatno aktuelna situacija s koronavirusom otežala je gubitkom posla zbog čega nisu u mogućnosti pomoći ocu.

Život i ovo sve što se dešava, ide sve gore i gore – tvrdi Bešić.

„Muško kad zaplače, to je najteže“

U telefonskoj komunikaciji, prije emisije, Omer je zračio pozitivnom energijom i dijelio je osmijeh svojim sagovornicima. Ipak, na kraju emisije pustio je mušku suzu.

Na pitanje voditeljice: „Šta bi vama dušu razgalilo?“, odgovorio je kroz plač i teške suze koje su klizile niz njegovo lice:

Muško kad zaplače to je najteže, ali da mi žena bude zdrava. Da mi žena bude zdrava, to sve na stranu. To bi najvolio, da mi žena bude zdrava i ništa više. To je jedina želja – kazao je Omer.

Njegova ogromna ljubav prema supruzi i želja za životom, koja ga motivira da se za njihov život snalazi na sve načine, krije još jednu tešku sudbinu iz mladosti.

Dirne me ono, jer 45-46 godina braka mi smo jedno drugo i otac i mati. Ja sam doveo ženu od 15. godine. Kod nje su rano roditelji umrli i otac i majka i ona meni, pošto sam i ja sa sedam godina ostao i bez majke i bez oca. Tako da me ona iškolala, sa jednim velikim poštenjem smo odrasli a ničije šljive i pečenjka nismo uskinuli, svakom za primjer bili. Općina nam je tako valjala, hvala Allahu dragom što je tako dao da imamo sabura, da smo na vjerskom kanalu. Moja žena je isto pokrivena, svaki vakat klanja ali sjedeći, drugačije ne može…



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno