Ostali sportovi

VIDEO: Tapšanja po ramenu- Uspješnim reprezentacijama BiH od države nikakvih nagrada za ostvarene rezultate

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Tapšanja po ramenu- Uspješnim reprezentacijama BiH od države nikakvih nagrada za ostvarene rezultate- Pet seniorskih reprezentativnih selekcija Bosne i Hercegovine se plasiralo na evropsko prvenstvo. Košarkaši, košarkašice, rukometaši, futsaleri a na kraju i odbojkašice su uspješno prošli kroz kvalifikacije. Veliki uspjeh za državu koja još uvijek nema zakon o sportu.

Mnogo radosti su nam u proteklih nekoliko mjeseci priuštili reprezentativci u kolektivnim sportovima. Nismo možda ni očekivali takve rezultate ali sada kada su postignuti zaslužuju li i adekvatnu nagradu.

– Želim još jednom čestitati odbojkašicama BiH na velikom uspjehu u nadi da će i na Euru postići veliki uspjeh, kazala je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova.

Osim tapšanja po ramenu i usmenih čestitki od države za sada nema nikakve nagrade za ostvarene rezultate. Desi se da ministri nešto i obećaju kao što je nagrada rukometašima za plasman na EURO 2020 ali…

– Do sada stvarno nismo imali nikakvu podršku od državnih institucija, pogotovo sa nivoa Bosne i Hercegovine, istakao je Vojislav Rađa, član UO RSBIH

Svake godine Ministarstvo civilnih poslova raspiše javni poziv za raspodjelu bespovratnih sredstava sportistima. Prošle godine je podijeljeno milion i 300 hiljada maraka ali da li je podijela sredstava na taj način riješenje?

– Mišljenja sam da država apsolutno ne ulaže, ne dovoljno nego nikako ne ulaže. Nešto se malko promijenilo u zadnje vrijeme, govori Mirza Muzurović, bivši direktor rukometne reprezentacije BiH.

Postavlja se onda opravdano pitanje, kako onda uopšte napravimo neki uspjeh kada sportisti nemaju adekvatnu podršku.

– Nesreća ove zemlje je što mladi odlaze iz nje, a izgleda je sreća za sport što mladi i talentovani sportisti na vrijeme napuste BiH. To je žalosno, ali našu reprezentaciju uglavnom čine igrači koji igraju u inostranim klubovima, dodaje Rađa.

Ljubitelji sporta da su svjesni da ono što država daje nije dovoljno za nešto više.

I dok čekamo zakon o sportu pa i održivi sistem finansiranja vrhunskih sportista sa velikom željom očekujemo nastup pomenutih reprezentacija na kontinentalnim smotrama.

Šta kažu građani pogledajte u priči našeg Bojana Govedarice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno