Kultura

VIDEO: Sutra počinju Dani BNP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom nastupajućih Dana BNP-a koji će biti upriličeni od 21. do 28. februara tekuće godine, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije. Dani BNP-a će biti upriličeni povodom obilježavanja 74. rođendana Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Također, na konferencija za medije je održana i povodom predstavljanja rada na projektu Kreativne Evrope „The Sexual Theatre (Feminističko čitanje klasika)“, čiji je nositelj Bosansko narodno pozorište Zenica.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je istakao da je 25. februara 1950. godine održana prvi put premijera predstave „Duboko je korijenje“ sa glumcima koji su do tada bili članovi Kulturno-umjetničkog društva „Iskra“, a koji su se priključili tadašnjem Oblasnom narodnom pozorištu Zenica. Prvi profesionalni ugovor je potpisao i prvi je član Drame tadašnjeg Oblasnog narodnog pozorišta u Zenici bio glumac Faruk Zadić. Od tada do danas je Bosansko narodno pozorište Zenica upriličilo 760 premijernih naslova, što pokazuje da je za 74 godine postojanja i rada ovo Pozorište imalo više od deset premijera u nekim sezonama. Mijatović je kazao kako je ove godine odlučeno da zvanična proslava Dana BNP-a bude upriličena višednevnim sadržajima, te će tako na scenama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica pored programskih sadržaja u vlastitoj produkciji biti upriličene izvedbe predstava iz Pozorišta mladih Sarajevo i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija je istakla kako će u okviru obilježavanja Dana BNP-a biti upriličene izvedbe pet predstava u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i to: „Sve to je iz kuće“, „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“, „Drama o Mirjani i ovima oko nje“, „Medeja“, te predstava za djecu „Ptica od pijeska“. Pored predstava BNP-a, bit će upriličena izvedba mjuzikla „Tick… Tick… Boom!“ u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo i izvedba predstave „Staklena menažerija“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Pored izvedbi predstava, u okviru Dana BNP-a će biti upriličen koncert Ansambla violončela Kamernog simfonijskog orkestra Zenica. Kako je najavila Kaikčija, u okviru Dana BNP-a će biti upriličeno čitanje dramskih tekstova mladih autora i autorica u saradnji sa Goethe-Institutom Bosne i Hercegovine i Akademijom scenskim umjetnosti, te će biti upriličena promocija nove publikacije Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Tri drame“, u kojoj su objavljene dvije nagrađene i jedna pohvaljena drama sa Konkursa/Natječaja za najbolji savremeni bosanskohercegovački dramski tekst Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Izvršni producent Denis Krdžalić je predstavio projekat „The Sexual Theatre (Feminističko čitanje klasika)“, čiji je nositelj Bosansko narodno pozorište Zenica, a koji je podržala Kreativna Evropa. Kako je kazao Krdžalić, ovo je prvi projekat koji predvodi jedna javna ustanova iz kulture u Bosni i Hercegovini, a koji je podržala Evropska unija. Projekat je započeo u januaru 2024. godine i završit će u decembru 2025. godine, a partneri projekta su: Teatar Circo Braga iz Portugala, Grad teatar Budva iz Crne Gore i Univerzitet Paul-Valery Montellier iz Francuske. Cilj projekta je poboljšanje pozorišnih tema i narativa kroz feminističku interpretaciju nacionalnih klasika. Ovaj projekat obuhvata šesnaest aktivnosti koje će biti realizovane, a kao rezultati projekta će nastati četiri nova pozorišna festivala i četiri nova dramska teksta, kao i četiri nove predstave. Planirano je da predstave igraju u sve četiri partnerske zemlje u okviru četiri festivala, a za kraj će biti publicirana i knjiga koja će objediniti sve ciljeve i rezultate ovog projekta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno