Kultura

U srijedu počinju Dani BNP-a, na repertoaru predstava „Sve to je iz kuće“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U srijedu, 21. februara počinju Dani BNP-a. Ovom manifestacijom Bosansko narodno pozorište obilježava 74. rođendan, a prva na repertoaru je predstava „Sve to je iz kuće“ rađena prema tekstu autorice Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. i 26. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“. Predstava će biti izvedena u srijedu, 21. februara u 20 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ Zeničkog pozorišta.

„Sve to je iz kuće“ je porodična drama koja govori, prije svega, o važnosti komunikacije između roditelja i djece. Tekst se na jedan suptilan način bavi temom vršnjčakog nasilja, gdje je fokus prvenstveno na tome kako će roditelji reagirati na slučaj koji se desio među mladima. Također, govori o licemjernosti društva koje nameće da je porodica i ono što se čuva „među četiri zida“ sveto, ali se unutar tih zidova često kriju brojne tajne, neizgovorene istine, sumnje i strahovi, koji nastaju iz želje da zaštitimo sebe, ali i svoje bližnje. U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bio zadužen Miran Kuduzović, a za kostimografiju Amina Musić. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.

Ovo je prva od deset programskih aktivnosti koje će u okviru manifestacije Dani BNP-a biti upriličene u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, a trajat će sve do srijede, 28. februara.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno