Kultura

BNP Zenica predvodi dvogodišnji međunarodni projekt ‘Feminističko čitanje klasika’

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosansko narodno pozorište Zenica, koje je prezentiralo i projekt “Feminističko čitanje klasika” (The Sexuas Theatre), postalo je i prva javna ustanova kulture iz Bosne i Hercegovine nositelj međunarodnog projekta koji finansijski podržava Evropska unija – najavio je izvršni producent BNP-a Zenica Denis Krdžalić.

Realizacija ovog dvogodišnjeg projekta koji je dobio direktnu podršku Creative Europe te u kojem sudjeluju dvije ustanove iz zemalja EU i zapadnog Balkana, počela je prošlog mjeseca, a rezultirat će izradom četiri pozorišne predstave te četiri pozorišna festivala i publiciranjem knjige koja će objediniti sve dramske tekstove nastale tokom ovog projekta.

– To nije mala stvar, jer ovo otvara vrata ne samo našoj instituciji da u budućnosti aplicira sa još ambicioznijim i kompleksnijim projektima te da teži da dobije potporu Creative Europe, nego je i veliki iskorak za samu BiH. Uzdiže nas sve na potpuno novi nivo – smatra Krdžalić, koji je na konferenciji za medije najavio da će projekat biti okončan u decembru naredne godine.

Partneri na projektu su, dodao je, Teatar Circo Braga iz Portugala, Grad teatar Budva iz Crne Gore i Univerzitet Paul -Valery Montellier iz Francuske.

– Nije beznačajna ova konfiguracija partnera – imamo dvije države iz zapadnog Balkana i dvije države iz zapadne Evrope. Što se tiče cilja projekta, opšti je poboljšanje pozorišnih tema i narativa kroz feminističko čitanje književnosti. Dugoročni ciljevi su, između ostalog, stvoriti i održati evropsku mrežu profesionalnih pozorišta i festivala koji se bave feminističkim pristupom umjetnosti, poboljšati rodnu svijest, feminističko obrazovanje i društveni angažman umjetnica – podvukao je Krdžalić.

Najavio je kako će ukupno biti realizovano 16 projektnih aktivnosti, među kojima su tri koordinaciona sastanka, od kojih je prvi zakazan već za naredni mjesec ove godine, a bit će održan u BNP-u Zenica.

– Tada ćemo sve partnere i saradnike okupiti na jednom mjestu. Bit će realizovana i obuka za pisce, dramaturge, rediteljice i menadžere, zatim četiri umjetničke rezidencije za pisce i četiri pozorišne koprodukcije. U 2025. godini, kao rezultat prvog dijela projekta, nastat će četiri nova pozorišna festivala. Imat ćemo i jednu prezentaciju knjige, na kraju 2025. godine – kazao je Krdžalić.

Spisateljice i dramaturginje iz zemalja zapadnog Balkana ići će, najavio je, u Portugal i Francusku, u partnerske zemlje na projektu, a “kolegice iz zapadne Evrope doći će u BiH i Crnu Goru” te će raditi s grupama lokalnih žena.

– Istraživat će i raditi analizu problematike i izazova s kojima se žene susreću u toj, konkretnoj sredini. Posjetit će centre i asocijacije za prava žena u tim zemljama. Radit će i analizu i rekonstrukciju nacionalnih književnih djela i rodnih stereotipa – objasnio je Krdžalić.

Prva faza rada, najavio je, rezultirat će s četiri nova dramska teksta, koji će biti predlošci redateljicama da zajedno s lokalnim glumcima kreiraju četiri nove predstave.

– Cilj i ideja je da ove predstave budu mobilne, da ne budu kompleksne i da mogu lako i brzo da putuju te da se prilagode okruženju u koje će doći. U toku 2025. godine ove će predstave igrati u svakoj partnerskoj zemlji – kazao je Krdžalić.

Na kraju svake predstave, najavio je, bit će organizirane i interaktivne diskusije s publikom, a projekat će zaključiti višejezičnom knjigom. Knjiga će biti otštampana, ali i pripremljena u elektronskom formatu.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno