Zenica

VIDEO: Samo ne trotoarom!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Samo ne trotoarom!  – Protekle sedmice, na posljednji sunčani vikend mjeseca marta, nekolicina aktivista na biciklima inicijative mladih Bajkultura, okupili su se na zeničkom bulevaru sa jasnim ciljem.

Prilično neobična pojava biciklista sa džogerima i priborom za čišćenje u jednoj ruci, a guvernalom u drugoj, izazvala je zbunjujuće i znatiželjne poglede prolaznika. Radi se o uličnoj akciji simboličnog naziva “Samo ne trotoarom!” čiji je cilj da lokalnoj vlasti ali i građanima – korisnicima bicikla ukaže na manjkavosti trenutne biciklističke infrastrukture, te o potrebi za propisno markiranom mrežom biciklističkih staza i traka u gradu Zenici.

Trenutno nezapažanje lokalne vlasti o stvarnim potrebama biciklista grada Zenice ogleda se u (nekada) ofarbanim crvenim dijelom trotoara na Bulevaru – nespretno nazvanim “biciklističke staze”. Od 2016. kada su se “staze pojavile” do današnjeg dana, prema našim uličnim i online anketama, popriličan broj biciklista, skoro njih 70%, izbjegava koristiti staze. Smanjeno kretanje biciklista stazom primjetno je naročito sada kada su staze gotovo “izlizane”, uglavnom zbog nekvalitetne i nepotrebne farbe, te korištenjem većeg broja pješaka nego biciklista. Stoga su se biciklisti aktivisti odlučili organizovati, uzeti četke u svoje ruke i tako pomoći Gradu da se “staze” obrišu jednom zauvijek, te pristupi održivijem rješenju, koje nije samo estetsko.

Ovim potezom biciklisti šalju jasnu poruku i nadaju se da će Grad imati sluha za njihove stvarne potrebe na terenu, a to su povezivanje (barem) najfrekventnijih relacija kojima biciklisti voze u jednu mrežu adekvatno označenih biciklističkih traka i/ili staza (fizički odvojenih od trotoara), sa pripadajućom signalizacijom – sve s ciljem kako bi i naš grad propratio evidentan trend “ozelenjavanja” transporta i javnih površina, te u doglednoj budućnosti postao i grad biciklista, odnosno “Bike Friendly City” (BFC).

Ova ulična akcija dio je kampanje “Samo ne trotoarom!” koja propagira propisno, stručno i trajno kreiranje mreže biciklističkih traka i staza na kolovozu za kvalitetnije i sigurnije kretanje biciklista u saobraćaju. Nakon akcije organizovana je XXVI kritična masa Zenice – tradicionalno okupljanje i zajednička vožnja biciklista sa svrhom promocije bicikla kao sredstva održivog transporta.

Kampanju “Samo ne trotoarom” su podržale organizacije Centar za životnu sredinu iz Banja Luke i organizacija One Street iz Arizone (USA).

—> Nama ne treba crveni tepih na trotoaru. Želimo ravnopravnost i sigurnost biciklista u saobraćaju, a ne sklanjanje sa ceste i neefikasnu vožnju kroz pješake na trotoaru. <—

Ovo je samo mali isječak iz kratkog edukativnog filma koji slijedi. Stay tuned

Bajkulturno!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno