Politika Zenica

VIDEO: Premijer Pivić i ministar Šabani posjetili gradilišta na dionicama regionalnih cesta u Babinoj rijeci i Čajdrašu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Adnan Šabani posjetili su danas gradilišta na dionicama regionalnih puteva R457 u zeničkom naselju Babina rijeka i R413a u mjestu Grm u naselju Čajdraš.

U naselju Babina rijeka izvodi se sanacija dionice u dužini od 1,6 kilometara, od raskrsnice kod Doma penzionera do Kantonalne bolnice Zenica, a projekat obuhvata sanaciju kolovozne konstrukcije, sistema odvodnje, izradu nove vertikalne i horizontalne signalizacije te izgradnju pješačko-biciklističkih staza. Vrijednost ugovora je 1.234.880,83 KM, a sredstva su osigurana Programom zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2023. godinu Kantonalne direkcije za ceste pri Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

Premijer Pivić naglašava da se radi o izuzetno važnoj i frekventnoj saobraćajnici, jer samo u naselju Babina rijeka živi oko 10.000 stanovnika, a cesta se koristi i kao jedan od puteva prema mjestima u slivu Babine rijeke. Podsjetio je da je na prošloj sjednici Vlade ZDK-a odobreno dodatnih 800.000 KM za nastavak radova na dionici puta prema mjestu Arnauti, tako da je za cestu R457 ove godine izdvojeno ukupno 2 miliona KM.

– Opredjeljenje nove Vlade ZDK-a je da nastavi ulaganje u putnu infrastrukturu, što će svakako poboljšati kvalitet života građana ali i potrebe privrede. U tu svrhu su izdvojena značajna sredstva za ulaganja, tako da iduće godine očekujemo mnogo više radova. Značajno je i za pohvalu da novi ministri i cjelokupna Vlada nije čekala određeni proces prilagođavanja, jer već vidite da se krenulo u realizaciju projekata koji su čak stajali i koji nisu realizirani, a bila su planirana sredstva – rekao je premijer Pivić.

Ministar Šabani je izrazio žaljenje što radovi u Babinoj rijeci neće biti završeni u ugovorenom roku, ali ne zbog angažovanog izvođača, nego zbog drugih firmi jer se sanacija izvodi zajednički sa javnim preduzećima “Zenicagas”, “Vodovod i kanalizacija” i “Grijanje” Zenica.

– Sve instalacije su provedene kroz trup saobraćajnice tako da bi kompletan projekat trebao biti završen do Nove godine. Imamo obećanje da ćemo naredne sedmice izvesti asfaltiranje kompletne dionice u prvom sloju asfalta – rekao je ministar Šabani.

U mjestu Grm na dionici regionalne ceste R413a Čajrdaš-Lokvine u dužini od jedan kilometar nedavno je urađen prvi sloj asfalta, a iduće sedmice planirano je postavljanje završnog sloja. Vrijednost ovih radova je oko jedan milion maraka.

Ministar Šabani naglašava kako je i ovdje bilo određenih zastoja u radovima, zbog rješavanja pitanja kanalizacije koja je u nadležnosti grada Zenice.

Premijer Pivić i ministar Šabani su u razgovoru sa mještanima za narednu godinu najavili nova ulaganja, a cilj je da završi rekonstrukcija ovog puta do granice sa Srednjobosanskim kantonom, odnosno granice Grada Zenice i Općine Travnik.

– Iskazali smo svoje puno opredjeljenje, ali isto tako apelujemo na Grad Zenicu da završi rješavanje imovinsko pravnih odnosa i pitanje vodovodno-kanalizacionih instalacija, kako bismo mogli završiti ovaj dio posla. Ne smijemo dozvoliti da zbog administrativnih prepreka imamo zastoj u radu ovako važnih dionica. Mi smo opredijeljeni da to završimo, ali isto tako očekujemo i od lokalnih vlasti da imaju razumijevanja, rade u interesu građana i da poboljšaju uslove za život građana na ovom prostoru – rekao je premijer Pivić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno