Zenica

Zenički klubovi 1. decembra napuštaju Zenicu i Arenu?!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što su zenički sportski kolektivi došli u problem zbog odluke Gradske uprave da ne uplati sredstva koja su potrebna JP za sportske objekte i terene d.o.o. Zenica za održavanje sportskih manifestacija u Areni “Husejin Smajlović” klubovi su bili prinuđeni da se snalaze u proteklom periodu. Nakon dvije sedmice, nekoliko gradskih sportskih klubova je potpisalo saopćenje koje prenosimo:

Mi, dole potpisani, smatramo da je neophodno upoznati zeničku javnost situacijom u kojoj se naši kolektivi trenutno nalaze.

Naime, krajem mjeseca oktobra obavješteni smo od strane JP za sportske objekte i terene d.o.o. Zenica, da će počev od od 01.11. početi fakturisanje termina za trenažne procese kao i zvanične utakmice. Do tog dana naše aktivnosti u Areni “Husejin Smajlović” su bile finansirane kroz Budžet Grada Zenice, putem transfera za sport.

Navedena situacija nas zatiče u trenutku kada su zvanična takmičenja tek počela, te je odigrano samo nekoliko kola u svim ligama. Naše finansijske projekcije za sezonu 2023./2024. su bazirane na saznanjima da nećemo imati troškove korištenja Arene, barem za tekuću godinu.

Nažalost, navedena situacija se ponavlja iz godine u godinu, što je posebno razočaravajuće. Smatramo da zenički sport, ne zaslužuje ovaj tretman, te smo spremni, svim raspoloživim sredstvima, da ukažemo na anomalije i da pomognemo da se iste koriguju ili eliminišu u potpunosti. Ako se ne mogu obezbijediti potrebna sredstva za korištenje Arene, onda je neophodno da to znamo, te da nastavimo treninge održavati u školskim dvoranama, a utakmice igrati u Kaknju, Žepču ili Vitezu.

Iz naše ljubavi prema sportu, našeg entuzijazma te podrške drugih ljubitelja naših kolektiva, nemoguće je generisati finansije koje bi pokrile komercijalne troškove korištenja Arene. Jesu li naše aktivnosti od javnog interesa, ili smo osuđeni na gašenje? Naširoko se hvalimo infrastrukturom i odličnim uslovima za razvitak sporta, a nemam niti jednog predstavnika u višem rangu takmičenja sa nekim zavidnim rezultatom?

Simbolično, 5 do 12 je za zeničke dvoranske sportove, koji nemaju alternative za svoje aktivnosti. Ako nismo potrebni ovome Gradu, onda je najbolje da prestanemo i trenirati i igrati. To ćemo nažalost i uraditi, svi zajedno, ako do kraja ovoga mjeseca ova problematika ne bude riješena.

Od 01.12.2023.godine otkazat ćemo sve utakmice na domaćem terenu do daljnjeg.

Potpisnici saopćenja su svi dvoranski sportski kolektivi koji imaju seniorski pogon i koji rade na prostoru grada Zenice među kojima su: RK Čelik, ŠR Čelik Junior, OKK Čelik, KŽK Čelik, KK Jumper, KK Vukovi, OKK Zenica i MNK NeimariStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno