Zenica

VIDEO: Predstavnici Vlade ZDK i Unije studenata usaglasili način realizacije studentskih zahtjeva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici Vlade ZDK i Unije studenata usaglasili način realizacije studentskih zahtjeva – Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Unije studenata Univerziteta u Zenici (UNZE) postigli su dogovor o načinu realizacije zahtjeva neformalne grupe studenata koji su, nakon prošlosedmičnog okupljanja ispred Rektorata UNZE, danas održali mirni protest pred sjedištem Vlade ZDK-a. Studenti traže da im se omogući bezuslovan upis na narednu godinu studija, smanjenje cijena školarina te plaćanje školarina na rate.

Dogovoreno je da Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK pripremi izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju ZDK-u, kojima će se omogućiti bezuslovan upis studenata u narednu godinu studija u vanrednim okolnostima, kao što je pandemija koronavirusa.

Ministar Spahija Kozlić rekao je da je Ministarstvo, nakon prošlosedmičnog sastanka na kojem su podržani zahtjevi studenata, već pokrenulo pripremne aktivnosti na izradi ovih izmjena, UNZE treba dati mišljenja oko akademskih pitanja, a od Senata UNZE se očekuje da produži rok za upis studenata. Izmjene Zakona mora usvojiti i Skupština ZDK.

– Bojim se da se može desiti da donošenje izmjena i dopuna Zakona prekorači rok za upis studenata tako da bi UNZE, po mom mišljenju, trebao produžiti rok za upis studenata u narednu godinu. Mislim da bi ovo moglo brzo da se realizira na obostrano zadovoljstvo, a na kraju krajeva najviše na zadovoljstvo studenata – rekao je Kozlić.

Konstatirano je da UNZE ima najniže cijene školarina među svim javnim unverzitetima u FBiH, te da su Vlada i resorno ministarstvo zadnje dvije godine odbili sve zahtjeve UNZE za povećanje školarina, kao i zahtjev za povećanje cijene smještaja u Studentski dom u Zenici, kako bi se zadržao postojeći nivo školarina.

– Zahtjev za obročno plaćanje školarina je interna stvar fakulteta. Ukoliko bude tražen stav Ministarstva, odnosno Vlade, po tom pitanju, mi ćemo definitivno i to podržati, ali je praksa na UNZE da najveći broj fakulteta dopušta obročno plaćanje – rekao je ministar Kozlić.

Predstavnici Unije studenata izrazili su zadovoljstvo ishodom sastanka, na kojem su dobili punu podršku i Vlade i Skupštine ZDK-a.

– Punu podršku Vlade i Skupštine imamo, međutim zakonska procedura mora da se ispoštuje, tako da će proći maksimalno ubrzano koliko može, međutim moramo biti malo i strpljivi – rekla je Larisa Gadžun, predstavnica Unije studenata UNZE.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno