Zenica

VIDEO: Potrošnja kisika za pacijente u KBZ sa 300 litara skočila na više od četiri tone

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Alarmantna su upozorenja s Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo da porast broja oboljelih teško uspijevaju pratiti zbog nedostatka medicinskog kisika potrebnog za terapiju pacijenata s teškim kliničkim slikama. Drugi kantoni zasad nemaju većih problema, no dobavljači vode svakodnevnu bitku da osiguraju neprekidnu isporuku medicinskog kisika.

Samo u zeničkoj bolnici trenutno je neophodno osigurati dovod kisika za 120 pacijenata.

-”Tu dostižemo maksimum jer snabdjevač ima problem da nam osigura količine koje su potrebne, a one rastu svakodnevno. Mi smo prije pandemije trošili oko 300 litara, sad trošimo preko četiri tone”, ističe prim. dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Kompanija Messer, koja kisikom snabdijeva zdravstvene ustanove, danonoćno ulaže napore da održi kontinuiranu isporuku prema kliničkim centrima i bolnicama.

”Dnevno tečne faze, koja se koristi za bolnicu, proizvodimo 6-7 tona, a bolnica u Sarajevu u petak i subotu potrošila je 20 tona, što znači da nama trebaju tri-četiri dana da napunimo jednu cisternu, a oni potroše jednu cisternu dnevno, to je otprilike 2.500 boca kad se pretvori u boce”, objašnjava Ismir Terzić, rukovodilac proizvodnje i održavanja pogona Messer Zenica.

Proces proizvodnje je tehnološki zahtjevan jer medicinski kisik podrazumijeva stalne kontrole kvalitete.

”Podliježemo zahtjevima Agencije za lijekove i GMP-ovim zahtjevima koji traže kontinuiranu kontrolu svih parametara kao što su ugljični dioksid, ugljični monoksid, vlaga, kao i sadržaj kisika u medicinskom kisiku”, napominje Samra Helvida, odgovorna osoba za kontrolu medicinskog kisika u kompaniji Messer Zenica.

U normalnim okolnostima prije početka pandemije zdravstvene ustanove i drugi potrošači na prostoru Bosne i Hercegovine kisikom su opskrbljivani iz ovih postrojenja. Međutim, zbog enormnih količina koje se troše u posljednje vrijeme proizvođač je prinuđen dodatne količine tražiti iz zemalja regije i Europske unije. ‘

‘Problem je nabavke na stranom tržištu to što mnoge države također imaju problema s kovidom”, navodi Terzić. Proizvodnja i nabavka kisika odavno je dosegla kritičnu točku, dodatni problem je i nedostatak boca za transport, ali za sada sustav uspijevaju održati. Hoće li će tako i ostati ovisi hoće li rasti potrošnja, koja je i do osam puta veća nego u predpandemijskom periodu, prenosi federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno