Zenica

Studentice i studenti Odsjeka za kulturalne studije boravili na obuci u Stocu s ciljem realizacije projekta mapiranja stećaka na području Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Studentice i studenti Odsjeka za kulturalne studije boravili na obuci u Stocu s ciljem realizacije projekta mapiranja stećaka na području Zenice- Studentice i studenti Odsjeka za kulturalne studije Lejla Ahmetspahić, Šejla Hadžimejlić, Adela Jusufović, Kerim Demiri, Haris Hečimović i Elmin Fehrić tijekom proteklog vikenda (12.03 – 14.03. 2021. godine) prisustvovali su stručnoj radionici održanoj u Stocu, na kojoj su prošli obuku za realizaciju aktivnosti u sklopu projekta “StećAR: Enhanced Vision of Stećak” koji sprovodi Fondacija ”Mak Dizdar”, zahvaljujući podršci projekta BHRI (Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative) koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a finansijski podržava USAID.

Nakon uspješno završene obuke, koja je podrazumijevala osnovnu obuku o istraživačkim metodama iz oblasti arheologije, historije umjetnosti i etnografije, zatim upoznavanje sa tehnikama fotografije i registracije nekropola sa stećcima, studentice i studenti će u narednih pet mjeseci stečena znanja primijeniti u istraživanju  nekropola stećaka na području Zenice. Istražene nekropole registrirati će se na interaktivnoj mapi StećakMap koja je dostupna na web stranici https://stecakmap.info/.

Cilj projekta “StećAR: Enhanced Vision of Stećak” je povezivanje mladih u Bosni i Hercegovini kroz zajednički rad na proučavanju, zaštiti i promociji stećaka kao zajedničkog kulturnog naslijeđa. Studentice i studenti Odsjeka za kulturalne studije prepoznali su važnost zajedničkog rada na zaštiti i promociji naslijeđa te će stečena teorijska znanja tijekom studija primijeniti kroz realizaciju ovog projekta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno