Kultura

VIDEO: Pogledajte pomalo zaboravljeni film Tunel snimljen u Vranduku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Pogledajte pomalo zaboravljeni film Tunel snimljen u Vranduku  – Prije nepunih 19 godina svijetlo dana je ugledao dugometražni film reditelja Faruka Sokolovića, u trajanju 88 minuta. Radnja filma smještenog u bosansko selo, a reditelj i ekipa su za mjesto snimanja odabrali Vranduk. U filmu glume Samir Čamdžić, Miraj Grbić, Aida Džamalija, Aleksandar Seksan, Hasija Borić, Admir Glamočak, Dragan Jovičić, Žan Marolt, Mirela Lambić….

Radnja se dešava 1996. i izbjeglice u pratnji policije dolaze na domak svog, u ratu napuštenog zavičaja, do tunela koji je jedina veza njihovog sela sa svijetom. Jedan starac prolazi kroz tunel i sjećanjima se vraća u svoju prošlost. U pedesete, šesdesete… više vam nećemo otkrivati, a ako niste vidjeli film, prenosimo vam snimak filma nastalog po scenariju Nedžada Latića sa Dailymotion platforme.

Reditelj Faruk Sokolović je rođen 1952. u Sarajevu, Od diplomiranja 1976. do 1982. godine režira više od 20 pozorišnih predstava na scenama BiH i bivše Jugoslavije. Od 1982. godine pa do početka rata, na Televiziji Sarajevo režira desetine TV drama i filmova različitih žanrova. Od igranih TV filmova zapaženi su: “Provincija u pozadini” prema prozi Hasana Kikića, “Inat”, prema prozi Zije Dizdarevića, a od TV serija: “Sarajevske priče”. Pred sam rat režira i TV film “Majstori mraka”, po romanu Azema Vlasija. U toku rata (1992-1996) na TV BiH realizuje niz projekata, između ostalih i dokumentarni film “Heroj”, a u produkciji Mebius filma snima igrane TV serije “Sarajevo bluz” i “Pismo”. Godine 1997. po vlastitom scenariju snima dokumentarni film “Mersid iz Srebrenice”, zatim film o kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine “Zapis o Bosni”. Dve godine kasnije režira dugometražni igrani film “Tunel”, realizovan u produkciji Mebius filma, producentskoj kući sa kojom je realizovao i “Mliječni put”.




Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno