Kultura

Proslava 68. rođendana Dječije scene uz premijeru predstave za bebe

Proslava 68. rođendana Dječije scene uz premijeru predstave za bebe – U povodu obilježavanja 68. rođendana Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u petak, 25. januara će biti upriličena premijerna izvedba predstave „Prije nego dijete zaspi“ reditelja Miroljuba Mijatovića.

Tim povodom je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica upriličena konferecija za medije na kojoj su govorili direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene i reditelj predstave Miroljub Mijatović, te glumice iz ansambla predstave Ermina Nišić, Anđela Ilić i Adna Hasanić.

Prema riječima direktora Begagića, Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je osnovana već 11 mjeseci nakon otvaranja ove pozorišne kuće i već 68 godina čini važan segment zeničkog BNP-a, gdje su se odgajale generacije glumaca, ali i pozorišne publike. Time je važno, kako je naglasio Begagić, što je ovo druga predstava za bebe i što je Bosansko narodno pozorište mjesto susreta svih generacija pozorišne publike.

Rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene i reditelj predstave „Prije nego dijete zaspi“ Miroljub Mijatović je istakao da je ovo 193. premijerna izvedba DOL scene kojom će sutra biti proslavljen 68. rođenan. Prema riječima Mijatovića ova predstava je idealna za prvi dolazak u pozorište. Kako bi najmlađa publika mogla pratiti, predstava je napravljena u gotovo neverbalnoj formi, a ima za cilj oživljavanje i podsticanje mašte kod djece i zbog činjenice da su djeca u blizini glumaca i dijelom učestvuju u kreiranju predstave. Mijatović je najavio trodnevno slavljenje rođendana DOL scene sutrašnjom premijernom izvedbom, zatim izvedbom predstave „Bajka u bajci“ reditelja Željka Miloševića u subotu, 26. januara, te dan kasnije prvom repriznom izvedbom predstave „Kad dijete zaspi“.

Glumice iz ansambla predstave Ermina Nišić, Anđela Ilić i Adna Hasanić su istakle zadovoljstvo zbog igranja u ovakvoj vrsti predstave, ali i zbog činjenice da učestvuju u prvim dolascima beba u pozorište i da im svojom igrom približavaju ljepotu teatarske umjetnosti.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

 

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Sezona 2018/19. (LXIX) Premijera 730.

 

Povodom obilježavanja 25. januara, dana Dječije, omladinske i lutkarske scene

 

Miroljub Mijatović

PRIJE NEGO DIJETE ZASPI

(predstava za bebe)

 

Režija: MIROLJUB MIJATOVIĆ Scenografija: MENSUR BEGIČEVIĆ Kostimografija i kreacija lutaka: ENA BEGIČEVIĆ Izrada lutaka: MENSUR BEGIČEVIĆ i MAIDA ŠIŠIĆ Muzika: ABIDIN ČOLAKOVIĆ i ELVIR ŠKILJO* Producent: HAZIM BEGAGIĆ Izvršni producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ Inspicijent ABIDIN ČOLAKOVIĆ

 

Podjela uloga

Buba: ANĐELA ILIĆ

Beba: ERMINA NIŠIĆ

Biba: ADNA HASANIĆ

PREMIJERNA IZVEDBA: 25. 1. 2019.

Predstava se izvodi na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ uz prisustvo maksimalno dvadeset beba u pratnji jednog roditelja.

CILJNA GRUPA: 1+

Trajanje predstave: 20 minuta

 

* Scensku muziku predstave, osim autorskih (isntrumentalnih) kompozicija, sačinjavaju i aranžmani brojalica Eci-peci-pec i En-ten-tini, te Leontinine pjesme Sanjajte.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem