Kultura

Predstava zeničkog BNP-a „Ravna ploča“ u četvrtak u Kamernom teatru 55 u Sarajevu

Predstava zeničkog BNP-a „Ravna ploča“ u četvrtak u Kamernom teatru 55 u Sarajevu – Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Ravna ploča“, nastala prema tekstu bh. dramskog autora Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije u četvrtak, posljednjeg dana mjeseca januara u 20 sati gostuje na sceni Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Od svoje premijerne izvedbe u okviru 17. festivala bh. drame, predstava “Ravna ploča” je osvojila ukupno sedam festivalskih nagrada, među kojima dvije nagrade stručnog žirija, kao i nagrade novinarskog i žirija publike, te tri nagrade međunarodnog Stručnog žirija u okviru 35. regionalnih susreta kazališta/pozorišta u Brčkom među kojima i Grand prix Festivala za najbolje glumačko ostvarenje.

Prema riječima rediteljice, ova predstava govori o sudbini žene u tradicionalnoj, konzervativnoj sredini, koja se nije uklapala u norme što ju je obilježilo i udaljilo od ljudi. Sa druge strane, ona govori i o prevelikoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek dobri za dijete. Ponekad je, zaista, put do pakla popločan najboljim namjerama. U predstavi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, prvakinja Kamernog teatra 55 Sarajevo, kojoj je u ovoj predstavi povjerena glavna uloga. Scenografija i kostimografija je povjerena Sabini Trnki, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert.

Iz direkcije Zeničkog teatra najavljuju da su u narednom periodu planirane intenzivnije aktivnosti u cilju realizacije novih gostovanja i festivalskih učešća ove, ali i brojnih drugih predstava sa repertoara BNP Zenica u pozorišnim kućama i na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem