Biznis

Video: počinje gradnja Zeničke obilaznice

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić potpisao je odobrenje za izgradnju poddionice Drivuša – Donja Gračanica u sklopu autoceste na koridoru 5C i to za Fazu 2: Klopče – Donja Gračanica, sa pratećim objektima. Na taj način stvoreni su svi preduslovi za izgradnju novih 6,32 km autoceste na koridoru 5C.

– Izdavanjem ovog odobrenja za građenje otklonjene su i posljednje administrativne prepreke na daljnjoj izgradnji ove značajne dionice na Koridoru VC. Riječ o jednoj od najzahtjevnijih dionica sa više mostova, vijadukta i potputnjaka, ali su naši graditelji već dokazali da su spremni i za najveće izazove u cestogradnji. Uvjereni smo će ovaj najveći infrastrukturni projekt u našoj zemlji donijeti novo upošljavanje građevinske operative i omogućiti dalji zamah u investiranju i zapošljavanju domaće kvalifikovane stručne radne snage – rekao je ministar Martić.

Dionica Zenica sjever – Zenica jug je ukupne dužine deset kilometara. Na poddionici Klopče – Donja Gračanica nalaze se četiri vijadukta, dva tunela i jedno odmorište. Riječ je o poddionici koja prolazi kroz vrlo nepovoljan morfološki teren. Sredstva u iznosu od oko 50 miliona eura za izgradnju ove dionice obezbijeđena su iz sredstava Fonda za međunarodni razvoj OFID (Fund for International Development) koji je u sastavu organizacije OPEC-drava izvoznica nafte (OPEC- Organization of the Petroleum Exporting Countries)

Rok za završetak izgradnje autoceste na Koridoru Vc poddionica Klopče – Donja Gračanica je 30 mjeseci.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem