Biznis

Kod 387 nije garant da je proizvod iz BIH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. bar kod 387 utisnut na proizvodima u trgovinama nije u potpunosti pouzdan garant da je proizvod nastao u BiH, piše novinska agencija Patria. Iako većina Bosanaca i Hercegovaca prilikom kupovine u trgovinama vodi računa da je na proizvodima koje kupuju utisnut bar kod 387, vjerujući da je to garant da je proizvod proizveden u BiH, to i ne mora uvijek biti tako. 

Zlatko Mahić iz Udruženja GS1, koje u BiH dodjeljuje bar kodove za proizvode objašnjava za agenciju Patria da bar kod 387 znači da je proizvod na tržište BiH pustila firma iz Bosne i Hercegovine, ali da ne mora značiti nužno da je taj proizvod i proizveden u BiH.

“Imate slučajeve da, naprimjer, makedonska firma proizvodi robu za bh. kompaniju, koja robu kasnije samo distribuira na bh. tržište. Takvi proizvodi također imaju oznaku 387”, objašnjava Mahić, dodajući da na tim proizvodima najčešće i piše zemlja porijekla, ali vrlo sitnim slovima koja su teško čitljiva.

Admir Kapo iz Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće“ objašnjava za Patriju da Udruženje već godinam pokušava da što veći broj domaćih proizvoda uz bar kod 387 ima i zvjezdicu, odnosno logo Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće“, što je garant da je proizvod nastao u BiH .

“Skoro sav pakeraj je iz uvoza (kupuje se u rinfuzi) a onda se pakuje u vrećice sa bh. bar kodom”, rekao je Kapo. Kupcima se savjetuje da prilikom kupovine u trgovinama na proizvodima čitaju i zemlju porijekla, piše NAP.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno