Zenica

VIDEO: Novi pokušaj izgradnje specijalizirane zdravstvene ustanove za bolesti srca u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici bi trebala početi gradnja specijalizirane zdravstvene ustanove za bolesti srca i kardiovaskularnog sistema. Gradsko vijeće je usvojilo odluku o prihvatanju ponude i sklapanju ugovora o osnivanju prava građenja objekta sa privatnom zdravstvenom ustanovom Centar za srce Sarajevo.

Gotovo identičan projekt pokrenut prije gotovo tri godine, iako je i tada imao podršku Gradskog vijeća, nije realiziran, a direktne posljedice osjetile su stotine pacijenata koji su zbog akutnih srčanih problema umjesto u Kantonalnoj bolnici Zenica morali biti izmještani u druge centre u BiH.

Projekt Interventne kardiologije vrijednosti 7,5 miliona maraka po modelu javno-privatnog partnerstva je propao. Njemački investitori nisu imali vremena čekati na rješavanje političkih nesuglasica, ali i sudskih procesa u vezi s imovinsko-pravnim odnosima.

Nova priča – Centar za srce, a problem i dalje isti. Sudski proces i zabilježba nad zemljištem u krugu Kantonalne bolnice.

“Kada dobijemo pravosnažnu odluku, ja se tako barem nadam, u tom slučaju ćemo tražiti od Zemljišnoknjižnog ureda da se skine zabilježba i onda će biti čista situacija za izgradnju ovog centra”, poručio je Zlatko Osmanović, pravobranitelj Grada Zenica.

Utvrđivanje i uknjižba prava vlasništva nad nekretninama u krugu zeničke bolnice stvar je spora. Općinski sud u Zenici dao je pravo vlasništva Gradu, bolnica se žalila pa je na potezu Kantonalni sud. Za gradske vlasti, orijentirane ka budućnosti, prepreka nema.

“Hipotetički pro futuro, imamo pravosnažan upis Grada u Zemljišnu knjigu 1/1. Grad je vlasnik, raspolaže, dakle, može uspostaviti pravo građenja. Zabilježba spora je informacija za one koji ulaze u odnose s Gradom povodom raspolaganja tim zemljištem, niti je smetnja, a niti je zabrana”, pojašnjava Selver Keleštura, sekretar Uprave Grada Zenica.

A, nije bilo ni dilema među vijećnicima. Rijedak slučaj – podignuti zeleni kartoni većine i opozicije istovremeno. Odluka kojom regulišu pravo građenja na gradskom građevinskom zemljištu u krugu Kantonalne bolnice donesena u interesu i građana, ali i investitora.

“Utvrdili smo da ovdje nema protivljenja, odnosno elemenata koji su suprotni svim zakonima koje smo u pravnoj osnovi”, kaže Almir Babajić, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Zenica.

“Gospodinu Kacili, odnosno Centru za srce Sarajevo, privatnoj ustanovi, dali smo pravo građenja na operiod od 25 godina. U pitanju je oko 1000 kvadratnih metara površine”, naveo je Kenan Uzunović, predsjednik Kluba Zeničke inicijative KF u GV Zenica.

“Nije me aposlutno briga na koji način će to biti izgrađeno, bitno je da bude izgrađeno i ovo je veliki korak za sve nas, za Grad Zenicu, ZDK, za medicinu ovdje”, istakao je Malik Ejubović, vijećnik SDA u GV Zenica.

Tako će se pravo građenja moći osnovati na period od 25 godina, s mogućnošću produženja. Građanima su obećane besplatne usluge ovog centra.

“Smatram da ćemo kao Centar za srce ispuniti vaša očekivanja. Ono što želim da naglasim, mi kao Centar za srce koji je vrlo ozbiljna institucija. Apsolutno ne želimo ulaziti u ovako visoku investiciju ako sve stvari nisu pravno-legalno poredane i urađene onako da nas ne boli glava, tu morate biti načisto”, naglasio je prof. dr. Mirsad Kacila, direktor Centra za srce Sarajevo.

Da je ova vrsta zdravstvene usluge građanima ZDK-a nephodna ovom odlukom je potvrđena, ali to ni ranije nije bilo sporno. Sporna je bila politička volja da se prije tri godine gotovo istovjetna inicijativa kantonalnih vlasti realizira u krugu Kantonalne bolnice. Zašto tada političke nesuglasice nisu ostavljene po strani sada je očito manje važno. Godine izgubljenog vremena za stotine kardiovaskularnih pacijenata više ne znače ništa, no za izgradnju zdravstvene ustanove ovog tipa, nikada nije kasno.

Autor: federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno