Info

VIDEO: Novi pedagoški standardi u ZDK – U jedan razred optimalno 20 učenika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dok prosvjetari u Kantonu Sarajevo izražavaju nezadovoljstvo normativima i pedagoškim standardima, u školama na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uvode se novi standardi. Iako se primjenuju novi nastavni planovi i programi, sada se smanjuuje broj učenika u odjeljenjima.

Jedan razred, učionica ispunjena do posljednjeg mjesta, neće više biti uobičajna slika u školama Zeničko-dobojskog kantona. Novim izmjenama sada će u jedan razred ići minimalno 14, optimalno 20, a maksimalno 26 učenika. Ovo je još jedna izmjena pedagoških standarda kojoj se nastavnici u ovom kantonu raduju, ističe Rabija Drugović nastavnica bosanskog jezika sa više od 30 godina iskustva.

RABIJA DRUGOVIĆ, nastavnica bosanskog jezika OŠ “Mak Dizdar” Zenica

“Što je manje djece, grupe su efikasnije i bolje će uraditi one ishode koje smo mi zacrtali za taj čas. Ono što je također jako dobro, primjenom novih pedagoških normativa je to da će nastavnicima biti olakšana primjena različitih novih strategija”.

SELVEDIN ŠATOROVIĆ, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja ZDK

“Svi učesnici u odgojno-obrazovnom procesu, počev od roditelja, naših učenika i u konačnici onih od kojih sve zavisi, a to su naši nastavnici, a koji su prema prvim reakcijama izuzetno zadovoljni postignutim dogovorom”.

Ovo je samo još jedna u nizu promjena kojoj je cilj poboljšati kvalitet obrazovanja. Reforma nastavnih planova i programa je mnogo doprinijela, pogotovo u savremenom dobu kada se dešava da dijete tečno i tačno pročita dužu rečenicu, ali je ne uspijeva u cijelosti ponoviti jer je radna koncentracija sve kraća.

AMELA NUMANOVIĆ, direktorica OŠ “Mak Dizdar” Zenica

“Nastavnici trebaju nekako da budu, pod navodnicima, neki glumci na sceni da zadrže tu dječiju pažnju, da izazovu radoznalost, da planiraju aktivnosti koje će kod djece probuditi kritičko mišljenje i razmišljanje, da čas na neki način uspijeva”.

RABIJA DRUGOVIĆ, nastavnica bosanskog jezika OŠ “Mak Dizdar” Zenica

“Nije više samo nastavnik i biblioteka koji daju informacije djeci, nastava i ne treba da bude nešto što mi serviramo, a da onda djeci tražimo da tu na pamet izdeklamuju”.

MIRZA MUŠIJA, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZDK

“Uvažavajući se međusobno jednostavno smo došli do toga da će ovi novi standardi popraviti prije svega kvalitetu, na čemu mi insistiramo”.

Što je manja grupa lakše je primijetiti dječije talente, ali i devijanta ponašanja.

ADISA IBRULJ, nastavnica razredne nastave OŠ “Mak Dizdar” Zenica

“Mnogi roditelji baš i ne obraćaju mnogo pažnje na djecu tako da su prepušteni samo školi. Samim tim ćemo se i mi moći malo više u određenom smislu posvetiti njima i njihovim interesima u pozitivnom, tako i negativnom smjeru, da ih usmjeravamo ka pravim vrijednostima”.

Ovim izmjenama bi se smanjio i broj nastavnika koji svake godine u augustu prolaze, ističu, noćnu moru tražeći školu i skupljajući časove za normu jer bi se sada otvorila prilika za stalnije upošljavanje prosvjetara.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno